utbildning. "I Halmstad har man valt att säga nej till denna möjlighet för studiemotiverade elever som läst in grundskolebetyg på några år", skriver Zarah Lindgren apropå gymnasiestudier för en del asylsökande unga.
utbildning. "I Halmstad har man valt att säga nej till denna möjlighet för studiemotiverade elever som läst in grundskolebetyg på några år", skriver Zarah Lindgren apropå gymnasiestudier för en del asylsökande unga.

Gymnasium – inte för alla

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Utbildning. Asylsökande ungdomar, som under 2017 och 2018 har uppnått myndig ålder eller räknas som vuxna, har enligt lag inte rätt att få börja i nationellt program i gymnasiet.

Kommunerna har ingen skyldighet att låta dem få gå i gymnasiet, eftersom de inte får några pengar till det. Varje kommun kan däremot självständigt bestämma om dessa unga som fortfarande befinner sig i asylprocessen, ska få fortsätta sin utbildning. I Halmstad har man valt att säga nej till denna möjlighet för studiemotiverade elever som läst in grundskolebetyg på några år.

Många ensamkommande ungdomar har satsat hårt och klarat grundskolekompetens på kort tid. Att gå i skolan har varit viktigt och en trygghet för många. Ett långt sommarlov är härligt om man kan ta det lugnt och behöver slappna av från skolstressen. För ensamkommande är det oftast tvärtom. Så gott som alla, har tidigare gått i sommarskola, vilket har behövts. Ett långt skoluppehåll innebär en extra stress för barn och ungdomar i en pressande situation.

ANNONS

Nu väntar en betydligt länge tid av sysslolöshet för dessa ungdomar som inte kan söka till gymnasiet.

Till bilden ska också tilläggas att en del av ungdomarnas verkliga ålder kan vara betydligt lägre. Så gott som alla har åldersbedömts i den grupp det gäller och det finns troligen flera eller många som fått felaktig ålder.

Åldersbedömningarna har kritiserats som ovetenskapliga och dömts ut av tillförlitliga experter. Socialstyrelsen medger också nu att de har räknat fel. Dessvärre gäller ungdomarnas nya ålder och för en del får det omfattande konsekvenser.

I skrivande stund kommer nu nyheten att de som är åldersuppskrivna eller fyllt arton kommer att kunna söka om tillfälligt uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen som beräknas träda ikraft 1 juli. Visst vore det dumt att då inte redan ha dessa ungdomar placerade i olika nationella program?

Det värsta scenariot för dessa ungdomar i Halmstad är om de missar sin chans till uppehållstillstånd, därför att ansökningstiden för utbildningarna har gått ut.

Zarah Lindgren

ANNONS