Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsxb6169f-nh
Fritidshus. Fastighetsavgifter för utarrenderad mark är i fokus för insändaren av signaturen "Halländsk fritidshusägare".

Fastighetsavgift har fått sin laglighet underkänd

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Fastighetsavgift. När fastighetsskatten avskaffades 2008 och ersattes av kommunal fastighetsavgift införde ägare av mark till fritidshus en särskild fastighetsavgift för den utarrenderade marken som skulle fördelas på arrendatorerna. Det rörde sig om årliga avgifter på 1 000–4 000 kronor per fritidshus.

Det har nu gått snart tio år sedan den här avgiften infördes. I några fall reagerade stugägarna direkt med hänvisning till att avgiften saknade stöd i lagen. Den nya avgiften betalades inte in utan deponerades hos länsstyrelsen i avvaktan på rättslig prövning. Men många stug- ägare betalade i ”god tro”.

Rättssamhället har i samtliga kända fall gett stugägarna rätt. Två rättsfall har avgjorts i Laholms kommun. På Tillflykten i Skummeslöv reagerade stugägarna redan 2010. Arrendenämnden underkände genast avgiften så att den aldrig hann införas.

På grannområdet Sommarbo slutade ärendet på nytt med framgång för stugägarna som fick sin avgift återbetalad för det senaste året.

Mest anmärkningsvärda rättsfallet gällde Siretorp i Sölvesborgs kommun i Blekinge. Ärendet vandrade från fastighetsdomstolen till hovrätten i Malmö, som även den underkände markägarnas argumentering.

Följden blev att markägarna tvingades betala tillbaka fem års olagliga fastighetsavgifter till stugägarna (över 10 000 kronor till var och en av de hundratalet stugägarna) samt stå för rättegångskostnaderna i hovrätten. Utgifter som sprang upp till sexsiffrigt belopp.

I Halland är arrendetomter vanliga. Där borde markägarna fråga sig om de vågar fortsätta kräva in en olaglig avgift. Varför inte själva undanröja avgiften innan resultatet blir dryga utgifter till jurister, tidsödande rättsliga förhandlingar och återbetalningar?

Fastighetsavgiften har en gång för alla fått sin laglighet underkänd genom prejudicerande dom i hovrätten eftersom HD vägrat markägarna i Sölvesborg prövningstillstånd.

Halländsk fritidshusägare

MEST LÄST