Ett socialistiskt samhälle är något annat

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik

Svar till Kenneth Mellåker (L), 16/8.

Samhälle. Att låta det offentliga utföra välfärdstjänster, i stället för att låta privata företag plocka ut skattemedel i privata vinster, det är socialistisk politik – men inom kapitalistismens ramar.

Ett socialistiskt samhälle är dock något annat.

En vanlig missuppfattning är att Stalins ”sovjetstat” var kommunism eller socialism. Den förtryckarregimen stod väldigt långt ifrån det som bolsjevikerna började bygga direkt efter revolutionen 1917, då Stalin inte hade något inflytande.

I ett socialistiskt samhälle är hela folket involverat i att driva och organisera samhället genom demokratiska strukturer som genomsyrar allt utanför den privata sfären.

ANNONS

Under en socialistisk revolution sätts de stora företagen i händerna på en ny arbetarstat. Men denna stat förlorar successivt sin betydelse och upplöses när den inte längre behövs. I Sovjetunionen gick den utvecklingen baklänges efter Lenins död och Stalins tillträde – det var inte längre socialism.

Nya samhällen uppstår när gamla blir ett hinder för fortsatt utveckling. Det var så kapitalismen uppstod, för att ersätta den föråldrade feodalismen som inte längre kunde utveckla produktionen och hindrade nya mänskliga framsteg.

Samma sak håller på att hända med kapitalismen. Den blir allt mer outhärdlig. Genom enad kamp kan arbetarklassen avskaffa den och ersätta den med ett mer effektivt, demokratiskt och rättvist system.

Kapitalismen har en fri marknad. Den innebär frihet för kapitalister att exploatera arbetare här och i andra länder, att förstöra miljön, att söndra och härska genom rasism och sexism, att ostört fatta beslut som påverkar tusentals människors liv, och frihet för dem att leva i överflöd medan de flesta på jorden lever på knappa resurser och saknar tillgång till sjukvård.

Ett socialistiskt samhälle innebär allas möjlighet att delta i beslut som påverkar dem, rättvis resursfördelning, produktionen styrs av behov istället för vinstjakt. Ett samhälle där vi för första gången kan göra oss av med alla former av förtryck.

ANNONS

Kim Ljungcrantz

ANNONS