Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Återvinning. "En viktig sak är också att inte fokusera på materialet utan hur man tar hand om det efter användning", skriver insändarskribenten. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Engångsförpackningar fyller en viktig funktion

Det är lätt att svara på den frågan. Varken nuvarande, nästa eller många efterföljande regeringar kommer att införa totalförbud på engångsplastförpackningar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Svar på insändaren "Vilken regering går i bräschen?" 9/4.

Förpackningar finns för att skydda bland annat matvaror, förlänga hållbarheten och minska svinnet. Gurka skulle till exempel inte se så fin ut efter bara några dagar utan plastfilmen runt. Hygienregler angående livsmedel som kött kräver också en förpackning då det transporteras på lastbilar och hanteras av personal utan kunskap om livsmedelshantering. Vem är sugen på att köpa chips i lösvikt?

Men framförallt, var drar man gränsen på vilken förpackning som ska förbjudas? Tandkrämstub, medicinburkar och schampo är också engångsförpackningar i plast. Att ersätta med återanvändbara förpackningar resulterar i en massa transporter och rengöring som inte heller är så miljövänligt. Istället för förbud så ska man stimulera utveckling av miljövänligare plaster och förpackningar. Det händer mycket på den fronten i dag och folk är beredda på att betala lite extra, vilket inte var aktuellt för något år sedan. En viktig sak är också att inte fokusera på materialet utan hur man tar hand om det efter användning.

Självklart ska man som kund välja bort dubbelförpackat. Ett exempel är en tandkrämstub packad i en papplåda som därefter är inslagen i plast.

Spelwilly