Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Endast så ökar försvarsförmågan

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Svar till En mor, 12/2.

Nato. HP tillåter bara ett svar på en insändare och antalet tillåtna tecken gör att det inte går att svara på alla dina åtta frågor och med det djup jag önskat.

1. EU förbereder inte försvar av sina medlemsländer, det gör Nato. 90 procent av EU-länderna är med i Nato. Att bygga upp en försvarsförmåga motsvarande Natos förmåga i EU är slöseri med skattemedel.

2. I en mätning utförd av det ryska opinionsinstitutet Levada, svarar 6 procent att Nato är ett hot mot Ryssland. Ryssland har en landgräns på 2 200 mil, varav 130 mil (cirka 6 procent) är mot Natoländer. Om man då känner sig omringad är det ett uttryck för en mindre grupps Natofobi.

5. Regeringens utrikesdeklaration 2018 säger om Turkiet ”EU bör inte stänga dörren till medlemskap”. Anser regeringen att Turkiet kan bli EU-medlem kan landet inte vara ett hinder för ett svenskt Natomedlemskap.

6. Du skriver, att blir det krig i vårt närområde blir vi blir indragna oavsett om vi är med i Nato eller inte. Det är rätt. Nato är en försvarsallians med målet att avskräcka från angrepp mot medlemsländerna. Sverige har en otillräcklig försvarsförmåga som inte avskräcker från angrepp. Endast genom att gå med Nato ökar försvarsförmågan och därmed sannolikheten för att det inte ska bli krig.

8. Det finns riktiga nedrustningsavtal för kärnvapen som START-, INF- och NPT-avtalen. Avtalen är undertecknade av länder som har kärnvapen och de har en kontrollmekanism. Med kontroll menas att till exempel ryssar övervakar förstöring av amerikanska kärnvapen och vice versa. Avtalen har inneburit att cirka 60 000 kärnladdningar avvecklats och cirka 5 000 är under avveckling!

Det finns även ”fake” nedrustningsavtal, som FN-avtalet om kärnvapenförbud. Detta avtal kommer inte att undertecknas av kärnvapenländer och det saknar kontrollmekanism. Att i ett nedrustningsavtal inte kunna kontrollera att kärnvapnen verkligen förstörs är helt oacceptabelt. Sverige kan som Natomedlem, precis som Norge, arbeta för riktiga nedrustningsavtal.

Observant

MEST LÄST