Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Drömmar går inte att fånga in och likrikta

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Svar till Kim Ljungcrantz, 3/8.

Politik. Intressant verklighetsbeskrivning Kim Ljungcrantz förmedlar. En som jag inte trodde existerade längre. Jag förnimmer en fläkt från min ungdomstid på 1970-talet då vänsterideologin hade ett starkt grepp om hur vi unga såg på samhället, som en klasskamp där det endast var möjligt att bli rik genom att stjäla från andra.

Problemet är att den beskrivningen är helt verklighetsfrånvänd. Utan kapitalister och en fri marknad finns ingen ekonomisk vinst att fördela, varken i form av aktie- utdelning eller inkomstfördelning. Tror socialister fortfarande att det endast existerar en summa av resurser/kapital som kan och ska fördelas rättvist av en socialistisk stat.

Det är ett stort misstag att jämföra socialism och kapitalism. Socialism är en politisk ideologi som menar att rättvisa och jämlikhet endast kan uppnås om staten kontrollerar och fördelar resurserna. Kapitalism är ett ekonomiskt system med en fri marknad där staten inte kontrollerar flödena av resurser mellan människor, företag eller länder.

Det finns inget samhälle, varken på stats- eller sektnivå, som försökt förverkliga en utopi utan att det slutat i katastrof. Människors drömmar går inte att fånga in och likrikta utan att despotism eller sekterism uppstår. Det har Hitlers ”Tredje rike”, Stalins ”sovjetstat” och Jim Jones ”Folkets tempel” bevisat. Våra drömmar kan bara förverkligas av oss själva i ett fritt samhälle. Tyvärr gäller det också våra mardrömmar!

Vänsterpartiets tur blir hela samhällets otur!

Kenneth Mellåker (L)

MEST LÄST