Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsx5e2f50-nh
Flöde. "Allt levande är beroende av att allt återgår i kretslopp av näring, och varje art har sin betydelse i ekosystemen", skriver Per-Olof Erickson.

Detta är vi människor absolut beroende av

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Biologisk mångfald. All den variation vi ser i naturen; mellan arter, mellan naturtyper och landskap, och genetisk variation inom arter, kallas biologisk mångfald.

Frukter, bär, rotfrukter, älg, nötboskap, kantarell, lax och sill ger oss föda. Växter renar vattnet i bäckar, åar och sjöar så att vi får dricksvatten. Växter binder koldioxid och håller klimatet stabilt. Växter ger oss fibrer och bränsle. Vissa svampar bildar antibioticum. När växter, djur och svampar dör, bryts de ner av djur, svampar och bakterier så att näringen åter blir tillgänglig för nya individer att växa och leva. Vi skulle inte överleva många veckor utan det vi får av andra arter. Dessutom upptäcker människan allt fler nyttor som olika arter kan ge oss. Och ingen kan säkert förutsäga vilka ytterligare förmågor jordens liv kommer att utveckla under kommande miljarder år – om det får chansen. Vi vet inte vilka arter som kommer att göra vilka framsteg.

I dag behöver vi alla påminnas om hur viktig den biologiska mångfalden är för oss och för framtiden. Varken vi eller våra husdjur kan äta endast sand och sten. Allt levande är beroende av att allt återgår i kretslopp av näring, och varje art har sin betydelse i ekosystemen. Människan kan inte efterlikna kretsloppets miljontals olika vägar. Vi är absolut beroende av den biologiska mångfalden.

Vi alla måste ha respekt för jordens liv och se till att alla arter och ekosystem finns i tillräckig mängd för att livets existens och utveckling ska vara säkrad.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

MEST LÄST