Det går att bygga både vackert och tillgängligt till rimliga priser

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik

Apropå ledare 4/1

Krav på tillgängliga bostäder infördes i dåvarande byggnadsstadgan 1976, och har således funnits i över 40 års tid. Vad beror drevet mot tillgängliga bostäder på? Tror man på allvar att hyrorna kommer minska?

En tillgänglig bostad ska bl a ha ett tillgängligt hygienrum, måtten på detta är inte större än för ett normalt badrum. Om badrummet behöver göras tillgängligt räcker det med att ta bort badkaret och använda utrymmet som duschplats med plats för ev medhjälpare. Man ska också kunna ta sig in i bostaden (för småhus räcker det med åtgärder i efterhand) och att kunna ta sig in till bostadens utrymmen och uteplats. Är det någon idag som inte tar dessa saker som självklara? Tas dessa grundläggande krav på generell tillgänglighet bort återstår det för den boende som får problem att söka bostadsanpassningsbidrag. Antingen får kommunen stå för kostnaden, eller så riskerar den boende bli sittande i lägenheten utan att klara hygienen. Alla människor som drabbats tillfälligt kan också vittna om att en tillgänglig bostad underlättar.

ANNONS

Sedan reglerna infördes har en del krav tagits bort, som t ex avskiljbar sovplats i bottenvåningen, eller att vindslägenheter mindre än 35 kvm inte behöver vara tillgängliga eller nås med hiss vid ombyggnad. Vad gäller byggandet av smålägenheter med delvis gemensamma vardagsrum och kök har lättnader införts i byggreglerna.

När efterfrågan på bostäder ökar kraftigt riskerar kapaciteten för byggandet slå i taket, med kraftig prisuppgång som följd, vilken nu uppgår till 45 000 kr/kvm i snitt. I tidningen affärsvärlden stod det bl a att läsa: ”Högre materialkostnader än i andra länder och för dålig konkurrens är ett par förklaringar till de dyra svenska byggpriserna”. Kommunerna kan spela en större roll för att minska kostnaderna för hyresrätter genom markanvisningsavtal. Att kommunernas fastighetsbolag gör delade upphandlingar kan sänka kostnaderna med 30 % enligt ett Boverksprojekt i Karlskrona.

Slutsatsen är att det är möjligt att bygga både vackert och tillgängligt till mer rimliga priser!

Arkitekt Dag Rundegren

ANNONS