Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

De flesta är positiva till nya kyrkohandboken

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Svar

till Ulf Sjödahl, Frimodig kyrka, 20/12.

KYRKLIGT. Det sägs att en kyrkohandbok aldrig är så älskad som när den ska ersättas av en ny. Man kan ju den ordning som finns i den gamla. Nu har vi den åttonde i ordning sen reformationen på 1500-talet. I vår nya handbok finns delar av 1986 års handbok också med.

Ulf Sjödahl kritiserar den nya handboken, och det är att önska för mycket att alla skulle vara helt positiva. Även 1986 års handbok mötte kritik. Den nya handboken ska ligga som grund i alla våra församlingar.

I höstas hade kyrkostyrelsen ett möte med våra biskopar och de meddelade hur man såg på handboken i stiften. Några axplock: ”Förväntan”, ”Varför är folk negativa?”, ”Synpunkter har funnits”, ”Otåliga, vill ha den nu”, ”90 procent provade med positiva bedömningar”, ”Inte sprudlande men inte negativa”, ”Några kyrkomusiker negativa men de flesta positiva”, ”Känner inte igen debatten.

Sjödahl tar upp revisionsrapporten. Det revisorerna beskrev i sin rapport var det som de ansåg negativt, det positiva beskrevs inte. Därför kan man kanske feltolka rapporten.

Det man granskade var processen, som man ansåg att kyrkostyrelsen borde ta lärdom av vid andra utredningsuppdrag. Det handlade inte om innehållet i kyrkohandboken. Hur skulle det ha sett ut?

Svenska akademiens synpunkter bottnade i att de inte upptäckte den transparens som finns mellan Bibel 2000 och det nya förslaget.

Sjödahl skriver också om motioner som blev reservationer som inlämnades vid gudstjänstutskottets behandling av förslaget. Det skrevs cirka 40 reservationer. Dag Sandahl, Frimodig kyrka, har undertecknat de allra flesta.

Det var inget genomdrivande av förslaget av ett fåtal nomineringsgrupper på kyrkomötet, utan 11 av 13 nomineringsgrupper röstade för.

Jag ser fortfarande fram emot pingstdagen och kommande gudstjänster i vår kyrka med ny kyrko-handbok, med fortsatt arbete i musikråd och musikbearbetning. Kyrkohandboken ger möjlighet till variationer men en linje som gör att man ska känna igen sig från gudstjänst till gudstjänst.

Ulla Rickardsson

Nomineringsgruppen Centerpartiet

MEST LÄST