Bra för själen när kroppen mår bra

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik

Svar till Ola Schenström 15/7.

Vård. Så bra att många forskar om mindfulness. Men det är inte bra att patienter, som under många år och vid massor av läkarbesök sagt sig vara trötta och orkeslösa, det vill säga inte orka någonting, ha svårt att koncentrera sig, ha stickningar och domningar, känna oro och ångest, ha magproblem, frysa, ha ont i muskler och leder, ha svårt att somna och inte kunna sova, ha problem att komma ihåg, ha ont i huvudet, ha yrsel, vara nedstämd med mera – som alltså mycket tydligt lider av det som kallas för utmattningssyndrom – och kanske också till ingen nytta fått recept på antidepressiv medicin, av primärvårdsläkare dumpas till psykiatrin.

ANNONS

Det är rent ut sagt för dåligt och borde inte få ske så som det nu gör. Det räcker inte med att konstatera att några standardprover ligger inom gränsvärdena, och sedan säga att patienten är kroppsligen frisk.

Skaffa er kunskap om hur ni kan gå vidare med utredningen av ovanstående till synes osammanhängande symptom som beror på att patienten under alltför lång tid förbrukat mer energi än vad den producerat. Sedan återstår att hjälpa patienten att minska sin energiförbrukning och höja sin energiproduktion. Har ni inte kunskapen så tala med endokrinologerna.

Kom ihåg vad läkarstudenter, i varje fall förr i tiden, fick lära sig – mår man inte bra i själen så ska man söka orsaken i kroppen.

Lasse Blomdahl

ANNONS