Bäst att vara försiktig när stora värden står på spel

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik

Svar till Håkan humanist, 15/11

Klimat. Det finns olika uppgifter om den framtida havshöjningen. SMHI:s och IPCC:s värden ligger relativt lågt. Det beror på att de räknar med att haven kommer att stiga linjärt, alltså med samma antal mm varje år.

Men världens ledande klimatforskare i James Hansens forskargrupp pekar på det faktum att de stora landisarna i Antarktis och på Grönland nu smälter i ett accelererande tempo. Om denna tendens håller i sig blir det större och större havshöjning för varje år och alltså betydligt större höjning på bara några tiotal år. Vi kan naturligtvis inte veta vem av dessa forskare som har rätt, men det är då de kloka brukar använda försiktighetsprincipen.

ANNONS

Varför tar de kloka en rejäl försäkring på sin nya bil? Nya bilar brukar ju inte gå sönder. Jo, därför att nya bilar är mycket värdefulla OCH det har hänt att nya bilar gått sönder. Försiktighetsprincipen säger att man ska vara försiktig när stora värden står på spel.

Det har hänt att haven stigit några meter på bara 100 år. Det hände senast när den förra värmeperioden Eem gick mot sitt slut för 118 000 år sedan. SMHI och IPCC har ingen förklaring till detta fenomen. Men det har James Hansen och hans forskargrupp. De har i år presenterat en gedigen rapport om vad som hände i slutet av Eem. Rapporten kan laddas ner från vår hemsida på Klimatsvaret.se.

Så det är klok politik att genast vidta åtgärder för att undvika att haven stiger. Bästa förslaget hittills är att göra koldioxid- utsläpp från fossila bränslen dyrare och dyrare – utan att höja skattetrycket. En stigande koldioxidavgift, där statens hela intäkt delas ut igen i lika stora delar till varje vuxen medborgare, skulle faktiskt vara en mycket smart lösning för oss alla.

Lars Almström

Klimatsvaret - CCL Sverige

ANNONS