Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Att låta dem få en ny chans är inte "godtycklig humanism"

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik
Apropå ledare, 29/11

Ledarskribenten skriver bland annat att regeringsförslaget om en ny chans för ensamkommande flyktingbarn är godtyckligt och att asyl ska ges till personer som flyr för sina liv, inte till människor som drabbats av den svenska byråkratin.

Ledarskribenten verkar ha dålig kunskap om vad dessa barn har gått igenom. De afghanska flyktingbarnen har flytt för sina liv likaväl som flyktingarna från till exempel Syrien. De kom som barn och sökte asyl i ett Sverige som präglades av öppenhet och omsorg. Hade deras ansökningar behandlats inom rimlig tid så hade de allra flesta fått asyl då. I stället har det blivit en mycket långdragen asylprocess. Under denna tid har många skrivits upp i ålder, antingen rent godtyckligt eller efter mycket osäkra medicinska åldersbedömningar eller har hunnit fylla 18 år, och betraktas som vuxna. Som unga män skulle de då skickas tillbaka till … ingenting! Ett mycket osäkert Afghanistan där de på sin höjd har bott några av sina första år och där de inte har något nätverk alls att förlita sig till. I stället väntar ett liv i rädsla för att råka riktigt illa ut.

De här barnen/ungdomarna har redan varit hotade och rädda för sina liv tillräckligt många gånger utan att behöva råka ut för det igen! Vi skulle aldrig behandla våra egna barn på detta sätt!

Sverige har redan investerat mycket i dessa duktiga ungdomar i form av utbildning och låtit dem rota sig i det svenska samhället. Det kan inte anses som ”godtycklig humanism” att låta dem få en ny chans.

Tvärtom vore det inhumant att sända tillbaka dem till fattigdom, rädsla och potentiell död. Dessutom vore det korkat eftersom Sverige kommer att behöva mer ung arbetskraft framöver. De är ambitiösa och duktiga i skolan och vill inget hellre än skaffa en yrkesutbildning för att komma i arbete, tro mig!

De ensamkommande som kom före 24 november 2015, då de strängare asylreglerna började gälla, och som uppgav sig vara under 18 år ska självklart få en ny chans till uppehållstillstånd!

Anders Frisk
God man för ensamkommande sedan 2015

MEST LÄST