Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltc2260c5-nh
i plånboken. Signaturen "Robin Hood" har funderingar kring hur rikedomar ska fördelas jämnare.

Använd skatterna för att minska inkomstklyftorna

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Ekonomi. I en debattartikel i HP den 2 februari skriver tre ungmoderater att medellönen 2014 för en industriarbetare var 29 300 kronor och för en vd 82 500 kronor, det vill säga 2,8 gånger högre. Debattörerna föreslår att klassklyftorna ska minska genom att arbetarna får skattesänkningar.

År 1976 skrev en grupp medlemmar ett debattinlägg i SACO/SR-tidningen ”Jordens resurser och våra löner”. Det gav följande löpsedel på en kvällstidning: ”18 läkare i Halmstad kräver sänkta löner”. Förutom en protest mot orättvisorna så var det också en protest mot att de höga lönerna ledde till en överkonsumtion som tärde på jordens begränsade resurser.

Sen dess har löneskillnaderna och överkonsumtionen tyvärr ökat. I HP 3 februari kunde vi läsa att den halva andelen av befolkningen med lägst inkomst bara fick 29 procent av den totala disponibla inkomsten. År 2005 var andelen 32 procent. De 10 procenten med högst inkomst tjänade mer än den halva delen med lägst inkomst. Medelinkomsten för dessa var alltså fem gånger så stor som för den halva andelen med lägst inkomst.

Det är uppenbart att inkomstklyftorna ökar med en skrämmande hastighet. Ungmoderaternas förslag att sänka skatten för lågavlönade för att minska klyftorna bör verkligen övervägas. En följd av att de lågavlönade arbetarnas skatter minskas är naturligtvis att de högavlönades skatter måste ökas. Detta för att samhället fortsatt ska kunna betala för en bra skola, vård och omsorg. Inte minst de allt större räkningarna från privatskolor och privata vårdinrättningar ska betalas. Många av dessa ägs av riskapitalister som kräver höga vinster att placera i skatteparadisen.

För att vi ska få en jämnare och rättvisare fördelning av våra rikedomar kanske vi också måste återinföra förmögenhetsskatten. Den slopades under Reinfeldts styre. Norge, som kanske är värdens rikaste land har bibehållit den, så Sverige behöver inte bli fattigt om den återinförs. Det skulle bidra till att minska de ekonomiska orättvisorna i samhället.

Robin Hood

MEST LÄST