Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Anpassa ekonomin till verkligheten

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Kejsaren är naken! utropade barnet i sagan om kejsarens nya kläder. Som barnet i sagan ser vi hur ekonomipriset till Alfred Nobels minne utdelas till de som står helt nakna inför framtiden, nu senast till en person som verkade skämmas för att han erhållit priset efter att ha beskrivit en självklarhet: ”Även ekonomiska beslut fattas irrationellt på känslomässiga grunder!”. Priset har ifrågasatts av högt ansedda vetenskapsmän. Bo Rothstein, professor vid universitetet i Göteborg, anser att priset står i strid med andan i Nobels testamente.

Instifta ett nytt alternativt ekonomipris som stimulerar forskning kring hur nya resursbevarande ekonomier kan utformas!

Hittills har priset endast tilldelats de som godtar den skuldbaserade, globala tillväxtekonomin som hotar vår överlevnad. Många som följer sambandet mellan utsläpp och ekonomi är nog tyvärr inte så förvånade, som de låtsas, när utsläppen nu åter ökar samtidigt som ekonomin visar bättre siffror. Hittills har alla fantastiska tekniska innovationer uppätits av ökad konsumtion.

Bojkotta, återanvänd, byt, reparera! Vi kan alla utöva vår konsumentmakt genom att efterfråga produkter som är fossilfria, har lång livslängd, är designade för att kunna separeras och återanvändas och är producerade med låg energi- och materialåtgång.

Bengt Svalander

MEST LÄST