Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Alla kan inte åka tunnelbana

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Transportpolitik. Vi som lever nu ska överlämna en jord som nästa generation kan ha som hem. Vi vill ha en ansvarsfull politik som bevarar vår naturmiljö med dess olika arter. Samtidigt kommer människan fortsatt vara beroende av resurser från naturen. Därför behöver vi ställa om till en långsiktigt hållbar energiförsörjning, där vårt sätt att transportera oss i ett längre perspektiv har så lite belastning som möjligt på vår miljö.

Sverige är ett avlångt land och politiken måste utformas utifrån de olika förutsättningarna som finns i hela landet. En transportpolitik kan därför inte enbart ha som utgångspunkt de stora städernas förutsättningar. Större delen av landet är glesbygd och den politik som utformas i Sveriges riksdag måste ta hänsyn till det. Att ta tunnelbanan till affären eller till träningen med barnen är inget alternativ för de allra flesta.

Förslaget att kommuner skulle få möjlighet att förbjuda äldre dieselbilar är därför fel på alla håll. De som köpte en dieselbil så sent som 2015 fick en klapp på axeln för att de gjorde ett bra miljöval. Tre år senare och 200 000-kronorsinvestering senare så ska regeringen förbjuda dem i vissa städer. Det är en oansvarig politik. Miljöarbete kräver långsiktighet, men förslaget visar brist på just detta.

Vi måste inse att många av oss för överskådlig framtid kommer att vara beroende av bilen som transportmedel och därmed måste rimliga regler finnas även för dem. Rimlig skattebelastning och långsiktighet i en så dyr investering måste politiken kunna leverera. Regeringens förslag om att förbjuda 1,3 miljoner dieselbilar är inte långsiktigt, förstör stora värden för familjer samt skapar oro inför nästa svängning inom miljöpolitiken.

Vågar människor göra långsiktiga investeringar i framtiden när regeringen vill göra så tvära kast?

Larry Söder

riksdagsledamot (KD)

skattepolitisk talesperson

Magnus Oscarsson

riksdagsledamot (KD)

landsbygdspolitisk talesperson

MEST LÄST