Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Utbrett bruk. Numera dricker kvinnor nästan lika mycket alkohol som män. Alla borde tänka sig för, tycker insändarskribenten.

Alkohol är roten till mycket ont

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Alkohol. Efter alla hemska berättelser om kvinnoförakt och övergrepp, så undrar jag och många med mig: Varför aldrig ett ord om orsaken till grova brott, så som våldtäkt? Leif G W Persson har forskat, och han kunde bevisa att till 98 procent var alkoholen den största orsaken.

Hur kan vi blunda för detta och inte inse den stora faran för barn och ungdomar? Föräldrar tillåter champagnefrukost i samband med examen. De hänger flaskor runt barnens halsar och säger stolt ”nu får Pia gå på krogen”. Som om det vore det viktigaste då man blir 18 år.

Efter den första fyllan hörs föräldrar säga: ”Det var i barnsligt oförstånd”. Hur långt upp i ålder kan man skylla på det? 40, 50, 60 eller 70 år? Dagligen läser vi om politiker, idrottsmän, artister och kändisar som kör bil berusade, förolämpar andra, blottar sig och ”flippar ur”.

TV har en skuld till glamouriseringen av dryckenskapen. Vilket nöjesprogram som helst, från tidig morgon till sen natt, är fyllt av glas, flaskor och ”fest”.

Jag vill gärna väcka debatt om detta. Jag är medveten om ämnets känslighet, då staten tjänar stora pengar på alkoholskatt, men samhällskostnaderna som följer talas det tyst om.

Lagom är bäst