Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Apropå ledaren ”Problem bekämpas inte med konspirationsteorier", 19/12.

BROTT. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är statistiken för dödligt våld i snitt 89 personer/år mellan 2002-2012. Statistiken för 2013-2016 är 98 personer i snitt per år, vilket innebär en ökning och inte en minskning som ledaren hävdar. Om inte BRÅ lämnar felaktiga uppgifter så har ledaren varit lite vårdslös med statistiken, eller hur?

Beträffande skol- undersökningen (som inte bygger på fakta) så är det enligt ledaren färre elever som bär kniv idag jämfört med 1995.

Är det positivt att 6 procent av tjejerna och 12 procent av killarna har burit kniv 2015?

Lagen om knivförbud kom 1988 och innebär att det är förbjudet att bära kniv på allmän plats. Personer under 21 år får inte köpa eller ta emot knivar eller stickvapen.

Resultatet borde ha varit noll procent i den undersökningen. Anmälda knivbrott var 7 519 år 2013 och 9 724 år 2016.

Så de som påstår att våldet ökar kanske är mer noga med att hålla sig till sanningen än vissa andra som gärna vill hävda att våldet minskar.

Christer H

Svar direkt

I ledaren hänvisas till Brottsförebyggande rådets rapport och den visar att det dödliga våldet har minskat sedan i början av 2000-talet. Däremot finns det enstaka år som sticker ut, som till exempel 2015 som hade det högsta antalet offer för dödligt våld sedan 2002. Detta gör att det dödliga våldet ser ut att öka om man ser till de senaste fyra åren men den övergripande trenden är att det dödliga våldet minskar.

Vad gäller antalet elever som bär kniv så upplevs detta ha minskat – och det är positivt i sig. Att siffran borde vara noll procent kan jag skriva under på direkt.

Mattias Karlsson

Politisk redaktör

MEST LÄST