Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_DSC7992

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Apropå ledaren ”Problem bekämpas inte med konspirationsteorier.", 19/12.

BROTT. I HP-ledaren 19/12 skrevs att dubiösa opinionsbildare får vara oemotsagda när dessa sprider lögner om att våldet ökar i samhället.HP hänvisar till rapport från Brå som statistiskt visar att de grövsta brotten under en tidsperiod på 15 år har minskat. Detta är naturligtvis bra men hur är det med sanningshalten?

Det är tyvärr svårt att inte misstro detta. Mellan 2001 och 2016 ökade befolkningen med 800 000. Trots denna ökning minskade ändå grova brott? Detta kan knappast vara normalt?

Under allianstiden och även senare förekom en avsevärd vapensmuggling. Nuvarande regering har genom straffskärpningar i omgångar försökt stävja vapeninnehav. Men grova brott, trots tillgång på vapen, minskar ändå?

Inte i någon debatt mellan politiker i tv-studio eller riksdag har nämnts en trend att våldsbrott minskar. Tvärtom har oron varit uppenbar. Den 19/12 var det en frågestund i riksdagen om vittnesskydd med minister Morgan Johansson. Man berörde bland annat införande av anonyma vittnesmål och ombyggnation av tingsrätter för att undvika att vittnen konfronteras med våldverkare. Dessutom planerar regeringen att tillsätta 1000 nya polistjänster till 2024. Detta visar att samhället kraftsamlar för att öka tryggheten för enskilda och att saker håller på att gå överstyr.

Slutligen bör nämnas att skjutningarna i förorterna är numera så vanliga, cirka 300 hittills i år, att en överansträngd poliskår tvingas lägga undan så allvarliga brott som våldtäkter.

Brå:s trovärdighet kan ifrågasättas speciellt då verkligheten tycks tala ett annat språk än raporterad information. Det är svårt att se syftet med Brå:s felaktiga information.

Möjligen har denna feltolkats, kanske är det endast lagförda brott som ingår i statistiken och inte det faktiska antalet som sorgligt nog är många fler.

D. Christianson

MEST LÄST