Över 10 timmar på akuten – i 30 graders värme!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Den 28 juli 2018 råkade min fru ut för en olycka. Båda är vi i 75-årsåldern. Hon klämde finger mycket allvarligt i en tung entrédörr som i ett tvärdrag slog igen med full kraft.

Väl ankommen till akuten började en rent tortyrliknande situation, inte bara för henne utan också för alla andra i väntrummet.

Ute var det runt 35 grader varmt och i väntrummet var det minst lika varmt om inte varmare. Den enda ”ventilation” som fanns var en golvfläkt som stod i en hörna.

Inte blev det bättre av att i anslutning till väntrummet stod en varuautomat och dess kylaggregat gick på högvarv. Värme från denna sprutade ut ännu varmare luft i lokalen!

ANNONS

Hit anlände i en ständig ström av äldre människor och spädbarn, många av dem drabbade av värmeslag; vissa gamla med blöta frottéhanddukar runt huvudet och nacken. Spädbarnen var röda av värme iklädda blöja. I väntrummet fanns också andra patienter med olika skador; skärsår, stukningar och förmodade frakturer.

Alla såg ut att lida av värme och kunde inte lämna väntrummet för att inte missa när vi kallades in. Inte heller hade vi förväntat oss att vi tvingades sitta i 10 ½ timmar innan personalen hade möjlighet att behandla min frus finger. Andra patienter väntade också i många, många timmar.

OBS! Ingen skugga får falla över personalen för de gjorde vad de kunde!

Jag tror inte att någon som läser det här skulle gått med på att sitta skadad och sjuk i en bastuliknande lokal i över tio timmar vilket måste ses som hälsovådligt? Under tiden väntade jag när den första patienten skulle av värmeslag segna ned på golvet? För det behövde inte vara en patient som drabbades av värmen utan även de medföljande.

Så min fråga är: När tänker man se till att skaffa en klimatanläggning i väntrummet på akutmottagningen vid Halmstads sjukhus, och även se till att varuautomaten fick en bättre kylning som inte påverkade atmosfären i väntrummet? För på detta sättet får det bara inte fortsätta?

ANNONS

Bo och Lalani Hofvander

Svar direkt

Tack för dina synpunkter. Sommarens extrema värme har varit utmanande för alla inom hälso- och sjukvården, såväl patienter som personal och som i ditt fall som anhörig.

När våra sjukhus byggdes dimensionerades kanaldragningarna för värme och inte kyla till skillnad från lokaler som byggs idag som även har komfortkyla för att hantera de olika klimatväxlingarna på ett bättre sätt. Våra lokaler anpassas efterhand med förbättrad kylförmåga och vi har valt att i första hand prioritera vårdavdelningarna där patienterna vistas över längre tid.

Erfarenheterna från hur sommarens värmebölja har påverkat klimatet på sjukhusen kommer självklart att utvärderas där ditt inspel är ett av flera. Målsättningen är att fånga upp och åtgärda de mest kritiska bristerna inför kommande värmeböljor.

Varuautomaten som du nämner har Hallands sjukhus valt att installera som en service till besökande. Det är såklart olyckligt om dess funktion i den rådande värmen har medverkat till ännu sämre upplevt inneklimat. Det blir ett kommande ärende för sjukhuset att utreda med leverantören av varuautomaten.

Torbjörn Svanberg

förvaltningschef, Regionservice

ANNONS