Sten mot vatten. Såväl bergsmaterial som grundvatten är viktiga resurser. Vilken ska prioriteras på Nyårsåsen? (Bilden är tagen i ett annat stenbrott.)
Sten mot vatten. Såväl bergsmaterial som grundvatten är viktiga resurser. Vilken ska prioriteras på Nyårsåsen? (Bilden är tagen i ett annat stenbrott.)

Är bergtäkt viktigare än grundvatten?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

MILJÖ. Så sent som 2016 beviljade Halmstads kommun genom miljö och hälsa samt samhällsbyggnadsutskottet en bergtäktsentreprenör att få pumpa upp 11 liter grundvatten per sekund ur berget på Nyårsåsen.

Detta tillstånd innebär att entreprenören har rätt att pumpa upp 950 400 liter grundvatten per dygn under årets samtliga dagar. Tillståndet gäller dessutom i 15 år. Sannolikt blir detta grundvatten också förorenat genom täktverksamheten.

Vattnet pumpas ner till grannfastigheternas jordbruksmarker som riskeras att försumpas.

Grundvattnet i berget står idag konstant på 73 meter över havet. Tillstånd har beviljats för entreprenören att gå ner i berget till 50 meter över havet. För att bryta sten så djupt måste grundvattnet pumpas bort hela tiden. Ingen kan heller förutspå hur mycket grundvatten som kan komma att forsa fram djupare ner i berget.

ANNONS

Detta är ett stort och hänsynslöst slöseri med vårt grundvatten, ett av våra viktigaste livsmedel. Det var allmänt känt att grundvattennivåerna var låga redan under förra året, och jag anser därför att kommunen skulle ha hanterat denna viktiga vattenfråga på ett bättre sätt. Närboende framförde också farhågor för att deras egna brunnar skulle sina och att grundvattnet i framtiden skulle kunna bli oljeskadat.

Tillstånd för bergtäkt och vattenverksamhet meddelades i dom 20161109 (T 4481-16).

Anser kommunen fortfarande att bergmaterialet är viktigare än grundvattnet i berget?

Rune Bengtsson

ordförande Tiarps dikningsföretag

ANNONS