Vitryssland – den sista Sovjetstaten

Vitryssland förtjänar att kallas för Europas sista diktatur. President Lukashenko ägnar sig åt valfusk skriver Stefan Nilsson, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt 12/1. Att besöka Vitryssland är som att resa tillbaka i tiden. I höstas höll landet presidentval och Aleksandr Lukashenko, president sedan 21 år, omvaldes med 83 procent av rösterna. Som förstagångsbesökare och en av drygt 40 OSSE-valobservatörer var det en mycket speciell upplevelse.

Att på nära håll se hur en regering helt kan styra utgången av ett val var beklämmande. Lika trist att se var rädslan hos rösträknarna för att göra fel och inte leverera vad som förväntats. En parlamentskollega från Tyskland uttryckte det så här: Det är som det var i DDR: Rent och snyggt utanpå och mycket rädsla under ytan.

ANNONS

Vitryssland förtjänar benämningarna Den sista Sovjetstaten och Europas sista diktatur. Landets ekonomi domineras av statligt ägda företag och kollektivjordbruk. Gatorna i städerna är rena och breda som autostrador. De gigantiska bostadshusen är rena och prydliga.

Skillnaden mot Sovjetunionen är att det finns en opposition som är tåld, men så begränsad av olika lagar och förtryck från regimen att det är närmast omöjligt att nå ut till medborgarna.

Lukashenko säkerställde sitt omval genom ett stort antal åtgärder, där ingen detalj förbisetts. Ett axplock:

-Fastställ att det behövs minst 100 000 namnunderskrifter för att registrera kandidater, en snudd på omöjlig uppgift.

-Bestäm sedan att politiska partier inte får arbeta med att rekrytera kandidater.

-Sätt potentiella politiska företrädare för oppositionen i fängelse då och då, för att försvåra organisering.

-Monopolisera massmedia, så att de i princip bara rapporterar om presidenten.

-Förhindra oppositionen från att ordna valmöten på offentliga platser.

På valdagen kunde jag sedan med egna ögon se hur riggningen av valet slutfördes:

I valbåsen fanns instruktionsvalsedlar uppsatta på väggen för att visa hur man röstar. De hade ett kryss i tredje rutan uppifrån, just i den rutan som på den riktiga valsedeln avsåg Lukashenko.

I en vallokal uppgav hela 50 procent av de som röstat på valdagen att de röstat i sina hem i en ambulerande valurna, utan insyn från valobservatörer och enkelt att manipulera.

ANNONS

Två av vallokalerna stängde långt innan utsatt tid. Vi möttes av meddelandet att alla redan hade röstat och rösterna räknats utan insyn av utländska valobservatörer. Många av mina kollegor förhindrades från att se rösträkningen.

I oktober i år genomför Vitryssland val igen, den här gången till parlamentet. I dagens parlament finns enbart representanter från partier som stödjer Lukashenko.

Stefan Nilsson (MP)

riksdagsledamot

Debatt

ANNONS