Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vinsttaket hör hemma i papperskorgen

Låt oss göra en sak klart. Centerpartiet kommer aldrig att vika ner sig. Det skriver riksdagsledamoten Ola Johansson om förslaget till vinsttak.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 6/3. Föräldrar i Halland har just nu anledning att bli oroliga över om deras barn ska tvingas att byta skola, från den som de har valt för att de tycker att den passar deras barn bäst. Anhöriga oroas för vem som nu ska ta hand om deras pappa, eller mamma när de tvingas byta äldreboende eller den hemtjänst de har valt för att den ger dem bäst omsorg.

I ett hårt kritiserat förslag om vinstbegränsning vill Socialdemokraterna och Miljöpartiet tvinga bort elever, förskolebarn, omsorgsbehövande och äldre från populära verksamheter. Alla som i dag anlitar privata förskolor, går i fristående skolor, anlitar assistansföretag, bor på privata äldreboenden, eller är listade på vårdcentraler som inte drivs av landstinget påverkas av vad Vänsterpartiet ställt som villkor för att fortsatt stödja Stefan Löfven.

Blir regeringens förslag verklighet riskerar många förskolor, skolor, hemtjänstföretag och äldreboenden i Halland att få stänga ner. Vart barnen och de vårdbehövande ska ta vägen sägs det ingenting om. Åtta av tio företag riskerar att behöva stänga och skapa en situation där det saknas 167 000 skolplatser i landet. Landstingen kan behöva hantera 6,2 miljoner fler läkarbesök till 2020, enligt Almegas vd, Anna-Karin Hatt.

Det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalus utredning ligger till grund för förslaget. I praktiken innebär den modell för vinsttak han föreslagit att dessa företag knappast tillåts att alls vara lönsamma, vilket rycker undan grunden för deras möjligheter att växa och utvecklas. Att under sådana villkor driva verksamheten vidare kommer inte vara intressant annat än för ett fåtal idealister. Kvalitetsfaktorer som bemötande, personaltäthet, tillgänglighet, utbildning och kompetens kommer i andra hand när regeringen vrider tillbaka klockan till hur det var när endast kommunal driftsform fanns att tillgå.

Vinstförbudet drabbar typiskt nog sådana företag som i hög grad startats upp och drivs av kvinnor. Mot parkskötsel, lokalvård, transporter, tryckeritjänster, bygg- och reparationer som utförs åt kommuner som är manligt dominerade branscher, finns inget ifrågasättande av lönsamheten.

Låt oss göra en sak klart. Centerpartiet kommer aldrig att vika ner sig. Vi kommer kämpa för valfriheten och rätten att välja vilken skola du vill till ditt barn och vilket äldreboende du vill till dina föräldrar. Vi sätter människorna främst och kommer inte medverka till att regeringen inför ett vinstförbud som tar bort valfriheten.

Sverige behöver ett nytt ledarskap som låter dig göra dina egna val och som med kvalitetskrav ser till att välfärden inte försämras. Vi menar att rätten att göra aktiva val är den faktor som har bidragit mest till att effektivisera välfärden och göra den mer tillgänglig. Vi vill att kvalitén ska avgöra vilka som ska få vara med och utföra välfärden, inte ägandeformen.

Ola Johansson (C), riksdagsledamot

Debatt

MEST LÄST