Vilka är Sveriges stora utmaningar?

Halländska riksdagsledamoten Michael Svensson (M) ger sin syn på vilka samhälls-utmaningar som behöver tas an.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt 26/7. Det är en turbulent värld vi lever i, både internationellt och här hemma. Och även om regeringen rider på en högkonjunktur, är den oförmögen att utnyttja det för sparande och långsiktiga investeringar.

Det finns fyra stora utmaningar som kommer att kräva att modiga politiker med visioner tar rodret. En resa som Alliansen påbörjade under sina åtta år i regeringsställning, och som vi vill fortsätta med efter valet 2018.

I skolan byggs framtiden. Skolan ska vara en kompensatorisk verksamhet. Det vill säga att alla elever ska ha möjligheten att växa som personer oavsett vem man är och var man kommer ifrån. Skolan är en arbetsplats, därför måste det ställas krav på arbetsmiljö. Och i alla led måste vi ha höga förväntningar på elevernas prestationer. Många skolor brister i sitt ledarskap. Då inte minst rektorer och skolchefer, som måste få tydligare roller. Här behöver staten peka med hela handen.

ANNONS

Lärarutbildningen måste anpassas mot både mer kunskapsfokus och ledarskap. Vidareutbildning måste bli ett stående inslag. Där lärare kan fortbilda sig inom IT, ledarskap och pedagogik/metodik för att kunna fortsätta att vara goda lärare. Duktiga coacher måste ut i skolan, ett recept som visat sig framgångsrikt i flera länder. Och det kollegiala lärandet borde redan vara en självklarhet.

Integrationen är en annan utmaning. Sverige växer rejält då många har sökt sig hit. Lyckas dessa integreras i samhället kommer Sverige att utvecklas bättre och snabbare än många andra europeiska länder. Här gäller det att sänka trösklar till arbetsmarknaden. Men även här är det viktigt att ställa krav på nyanlända. Det måste bli en trappa in i Välfärdssverige. Tudelningen på arbetsmarknaden måste brytas och tryggheten i flera utanförskapsområden måste förbättras avsevärt. Polisen måste få ökade resurser och befogenheter för att detta ska uppnås.

Välfärden kommer att sättas på prov. Hur ska vi klara av att via skatten betala för allt vi är vana vid, och inte minst att ta hand om dem som inte har möjlighet till egen försörjning?

Här krävs det nytänk. Vi måste stimulera det egna sparandet för framtiden. Och den offentliga sektorn kan effektiviseras precis som den privata sektorn kan. Politiken ska vara beställare och kontrollanter av tjänsterna och behöver inte driva all verksamhet. Detta gäller skola, väghållning, byggnation, äldrevård och sjukvård.

ANNONS

Demokratin kommer att sättas på prov. Inte bara av extremister från vänster och höger utan också genom att allt färre väljer att engagera sig politiskt. Detta är ett reellt hot när de flesta partierna får färre medlemmar. Vem ska bli politiker i framtiden?

Dessa utmaningar är något som vi alla borde diskutera mer. Både inom och mellan alla partier.

Michael Svensson (M)

riksdagsledamot, Halland

Debatt

ANNONS