Vilka är de egentliga vildarna?

Bo Fridolph, som numera är politisk vilde efter att ha lämnat SPI, har funderingar på vem som bäst passar in i begreppet politisk vilde.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 23/5. SPI Välfärden Halmstad fattade årsmötesbeslut på att SPI-Halmstadsavdelningen efter valet genom förhandlingar skulle liera sig med dem som hade förmågan att bilda majoritet i Halmstads kommun. Man följde detta beslut och ingick efter förhandlingar efter valet 2014 avtal med femklövern, där SPI Halmstad kom att utgöra Plusfaktorn.

När galoscherna inte passade längre, gick styrelsen i SPI Halmstad emot årsmötesbeslutet och bröt ingånget avtal. Och det kallades inte till extraårsmöte för att få igenom ett årsmötesbeslut om att bryta avtalet.

ANNONS

Genom att regelvidrigt bryta ingångna avtal tycker jag man med fog kan ifrågasätta vem som skall föräras epitetet vilde/vildar? Utåt sägs detta handla om våra äldreboenden.

Man har från oppositionen i Halmstad först inför kommunfullmäktiges aprilsammanträde varit specifik i frågan, hur man tänker sig dessa vårdboenden framöver. Såhär kunde jag läsa i en socialdemokratisk skrift jag fick i handen av S på trappan inför sammanträdet: ”Enligt vår bestämda uppfattning är det vår rätt att både välja boende - och i vilken ort inom kommunen, vilket också inkluderar boende med dygnet runt vård…”.

Handen på hjärtat, och hur behjärtansvärt denna syn än må vara, och hur glad man än må bli ute i våra småorter runt Halmstad, så lär detta inte ske inom långt överskådlig tid!

Jag ska inte sticka under stol med att jag är begeistrad i ett äldreboende på Tjörn, Tubberödshus som drivs som intraprenad och omfattar ett cirka 20 platser, med mottot att ”våra äldre skall inte bo på personalens arbetsplats”.

Sådant får ett politikerhjärta att klappa lite vildare, och ge hopp inför framtiden – den nära framtiden! Helt underbart och värt att kämpa för med Halmstads äldre och blivande äldre i tankarna.

ANNONS

Våra kärnverksamheter är A och O i kommunen, och där har naturligtvis äldrefrågorna en framskjuten plats. I kombination av medborgarnas önskemål och kommunens politiska förmåga ger vi i det nya aktuella planeringsdirektivet alla våra medborgare en garanti för en trygg- och säker ålderdom.

Vi formulerar oss i termer som:

– Trygghetsboenden, trygga trygghetsboenden där man bor i egen regi, när det tidigare egna boendet blir för tungt att hantera vardagen.

– Vårdboenden, en boendeform för våra äldre som behöver förstärkt vård och omsorg. Det kan vara boende i privat regi, i kommunal regi, och inte minst stödjer kommunen fortsatt vällovliga privata initiativ i intraprenadform.

– Korttidsboende med inriktning på boende under god vård efter exempelvis sjukhusvård, avlastningsboende för par, där vardagen blir för tung och svårhanterlig, eller i väntan på att komma in på vårdboende.

– Sist men inte minst ligger i våra ambitioner, att, i kombination med korttidsboendet tillförsäkra våra invånare en självskriven god vård i livets slutskede. Hospicevård baserat på god medmänsklighet… som för övrigt bör fortsatt genomsyra all vår verksamhet inom äldreomsorgen!

Bo Fridolph (-),

kommunfullmäktigeledamot Halmstad

Debatt

ANNONS