Vi sparar inte oss ur skolans utmaningar

Ska vi vända på skolans negativa utveckling i Halmstad krävs det politiskt ledarskap, skriver Krissi Johannson (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 20/11. På barn- och ungdomsnämnden den 15 november hade Femklövern tillika nämndmajoriteten en briljant uppvisning i konsten att fatta inkonsekventa beslut och avsvära sig ansvar.

Först klubbar man igenom en neddragning på grundskolan med 6 miljoner kronor för år 2018. Något klubbslag senare skickar man en totalt verkningslös önskan till sina egna partivänner i kommunstyrelsen att överväga tillskott till nämnden till år 2019. Men vad hjälper detta skolan i Halmstad under år 2018? Inte ett skvatt.

När vi varje år behandlar nämndsbudgeten är det för ett år framåt den har saklig relevans. Samtidigt var det samma Femklöver, tillika moderatledda majoritet i fullmäktige, som så sent som i somras röstade fram en budget med ett besparingsbeting på barnen och skolan på totalt 120 miljoner kronor fram till år 2020.

ANNONS

Att motsvarande majoritet i nämnden nu inte vill ta ansvar för fullmäktiges beslut utan vädjar till högre makter om en förändring i framtiden blir ett tomt slag i novemberluften.

Vi socialdemokrater står inte bakom fullmäktiges budget för år 2018, vare sig nu eller då. Vi röstade därför i onsdags nej till neddragning av elevpeng samt medel till barn i behov av särskilt stöd till förmån för bibehållna anslag på 2017 års nivå. Att göra bägge delar skulle vara fullt möjligt då nämnden har ett prognostiserat överskott att kunna använda från innevarande år.

Med gigantiska utmaningar i bristande likvärdighet, låg måluppfyllelse och platsbrist i förskola och skola blir den moderatledda majoritetens faktiska besparingar obegripliga. Att börja dra ner antalet tjänster, när behoven bara ökar är fel signal och riskerar ge negativa effekter. Det som behövs nu är kontinuitet och arbetsro, inte neddragningar.

Måluppfyllelsen har under lång tid varit otillräcklig i Halmstad. Allt för många lämnar grundskolan utan tillräckliga kunskaper och utan behörighet till gymnasiet. Likvärdigheten brister och svårigheterna är stora att leva upp till skolans kompensatoriska uppdrag och det redan på lågstadiet.

ANNONS

De ambitiösa satsningar som regeringen gör på skolan behöver följas av en lika hög ambitionsnivå i den kommunala styrningen. Bara så kan vi öka likvärdigheten.

Det är inte rätt medicin att tulla på ambitionerna i ett läge när nästan var femte elev lämnar grundskolan med bristande kunskaper och utan gymnasiebehörighet.

Om vi ska vända den negativa utvecklingen för skolan i Halmstad, krävs ett ledarskap där majoriteterna i nämnd och fullmäktige talar samma språk och för en konsekvent politik. Det saknas i dag.

Krissi Johansson (S)

vice ordförande barn- och ungdomsnämnden

Debatt

ANNONS