Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Utredning om vinstförbud är ett haveri

Medborgarna i Halland förtjänar att få veta vad som kommer att hända med deras välfärd, skriver två företrädare från arbets- givareorganisationen Almega apropå förslaget om vinstförbud.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 19/2. Det måste genast göras en utredning i Halmstad om konsekvenserna av ett vinstförbud i välfärden. Många människor i Halland kommer drabbas när regeringen och Vänsterpartiet tvingar leverantörerna inom vård, skola och omsorg till nedläggning. Och det måste finnas en plan för hur övertagandet rent praktiskt ska gå till.

Regeringens utredning under ledning av Ilmar Reepalu har lagt fram sitt förslag om vinstförbud i välfärdens branscher. Och en proposition är att vänta till våren 2018. Någon konsekvensutredning gjordes dock aldrig av Ilmar Reepalu, något som alltid varit självklart för det svenska utredningsväsendet. Reepalu-utredningen kan i detta avseende inte beskrivas som annat än ett haveri.

På en övergripande nivå blir konsekvenserna tydliga. Revisionsbyråerna PWC och Grant Thornton har, oberoende av varandra, kommit fram till att 80 procent av de privata välfärdsleverantörerna kommer att slås ut om vinstförbudet blir verklighet.

Att det är många som berörs i Halmstad står helt klart. Enligt SCB arbetar det i dag 4 500 personer i Hallands län i företag som skulle påverkas av ett vinstförbud. Cirka 7 700 elever inom för-, grund – och gymnasieskola i länet har valt friskolor som nu ska tvingas lägga ned sina verksamheter. Även cirka 1 300 äldre som har sin hemtjänst från privata alternativ kan tvingas bort från den omsorg de valt. Och många av länets invånare behöver byta den vårdcentral de från början har valt. Antal läkarbesök samt övriga sjukvårdsbesök inom den privata vården i Hallands län uppgår till ungefär 770 000.

Därför behövs en konsekvensanalys av vinstförbudet. Den måste svara på hur detta slår mot välfärdsföretagen och hur många människor som drabbas i länet. Och det måste framgå hur detta ska gå till.

Frågorna är många. Ska till exempel kommun och landsting köpa de privata välfärdsföretagen till ett marknadspris som säljaren kan acceptera? Och finns det i så fall resurser till det? Eller ska de privata verksamheterna bara läggas ner?

I det senare fallet måste kommunen och landstinget bygga upp verksamheten från grunden igen. De måste bland annat skaffa lokaler, rekrytera personal, bygga upp it-system, köpa inventarier och lista kunder.

Var i budgeten finns detta, och vill personalen verkligen gå tillbaka till en arbetsgivare som de frivilligt har lämnat? Jobbhälsobarometern visar att anställda inom privata vårdföretag är betydlig mer nöjda med sin arbetssituation än dem i offentligt styrd vård.

Medborgarna i Halland förtjänar att få veta vad som kommer att hända med deras välfärd. Regionala och lokala konsekvensutredningar av vinstförbudet är ett självklart krav.

Anders Lenhoff

chef för Almega Väst

Andreas Åström

näringspolitisk chef, Almega

Debatt

MEST LÄST