Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

På väg mot ett Halmstad tillsammans även 2026.
På väg mot ett Halmstad tillsammans även 2026.

Tillsammans för Halmstad 2026

Kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, Carl Fredrik Graf (M), blickar framåt och skriver om hur han tänker sig kommunen år 2026.

Halmstad – en smart större stad. Om tio år, 2026, är vi där. Klimatsmarta och digitala, vår stad är attraktiv och kreativ, ett nav på Västkusten. Tillsammans skapar vi Halmstads framtid.

2026. Inte särskilt långt bort. Om tio år - var är vi då? Vi tittar bakåt – vad ryms i ett decennium, i ett par sekel?

2006. Halmstad inviger sitt nya Stadsbibliotek, vackert, inspirerande. Det attraktiva bostadsområdet Nissastrand växer fram. Kommer du ihåg hur det såg ut innan dess?

För tvåhundra år sedan var Halmstad en fattig och obetydlig småstad med bara några tusen invånare. Men då, liksom nu, drivs människorna av ett hopp om framtiden. Om ett roligare och rikare liv.

Jordbrukssamhället blir en framgångsrik industristad. Människor utvecklas, möjligheterna ökar. Engagerade invånare skapar staden Halmstad, som vi känner den idag.

2016. Tillsammans har vi tagit stora steg. Vår historia – jordbruket och industrin, finns kvar men i nya former. Jordbruket har blivit en grön tillväxtnäring. Industrin anpassas till nutidens miljöutmaningar, Stena Recycling Center på Fyllinge är kanske norra Europas modernaste återvinningsindustri. Den visar hur industriell utveckling mot ökad hållbarhet kan se ut. Näringslivet har fått nya, viktiga inslag. Digitaliseringen öppnar möjligheter som allt fler invånare använder sig av. För att göra livet enklare och roligare. Men också för att driva utvecklingen framåt och skapa fler smarta lösningar.

Det går bra för Halmstad i dag men vad har vi att vänta framöver? Det ligger i våra händer. Det vi ser, det vi vill, det vi gör – blir det som sker.

Själv ser jag 2026 ett Halmstad som växer – befolkningen är över 110 000. Fler bor i klimat- och kvadratmetersmarta hus. Vi gillar att vara utomhus – Halmstad har fått nya, vackra promenadstråk och ytor att umgås och aktivera oss på. Det är enkelt att förflytta sig med olika transportsätt – både i staden och mellan kommunens olika orter. Vi har nya broar över Nissan. Resecentrum står klart, en ny stadsdel med både hotell, bostäder och arbetsplatser har växt upp runtomkring. Halmstad har blivit en knutpunkt på Västkusten.

Näringslivet har tagit ytterligare i steg mot service- och relationsskapande produkter. Högskolan, kommunen och näringslivet skapar tillsammans förutsättningar för fler innovations- och tillväxtföretag. Delningsekonomin är på frammarsch och skapar nya affärsmöjligheter.

Halmstads kommun är i täten vad gäller att använda ny teknik i den kommunala organisationen. Vilket förenklar för de anställda, men framförallt ger invånarna en hög servicenivå.

Carl Fredrik Graf (M)
kommunstyrelsens ordförande i Halmstad

MEST LÄST