Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Stoppa raset i den personliga assistansen

Regeringen måste ge kontraorder till Försäkringskassan – det ska vara behoven som styr, inte snäva besparingskrav, skriver två företrädare från Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 17/2. Antalet assistansberättigade rasar i Sverige. Totalt är det nu nästan 8 procent färre som har statlig assistansersättning jämfört med när regeringen tillträdde. Det visar siffror som RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar har begärt ut från Försäkringskassan.

I Hallands län har antalet assistansberättigade minskat med 14 procent sedan årsskiftet 2014–2015. I dag är det 376 personer i länet som har assistansersättning, mot nästan 440 år 2014.

Totalt i Sverige har antalet assistansberättigade minskat från 16 158 för tre år sedan till 14 886 nu.

Regeringens besparingar i personlig assistans får kritik från många håll. Forskare lyfter de svaj-iga fusksiffrorna, som vilar på tvivelaktig grund. Läkare slår larm om barn som blir kvar på sjukhus långt efter att de är färdigbehandlade, bara för att familjen inte beviljas personlig assistans för barnet. Kommuner varnar för smyginstitutionalisering när föräldrar inte längre orkar ta hand om sitt barn med funktionsnedsättning. Föräldrar som inte får sova, som inte kan jobba.

När regeringen får frågor om neddragningarna inom personlig assistans hänvisas det alltid till domar. Men det är dimridåer. Flera av domarna är gamla och har tidigare inte tolkats så hårt som nu sker.

Regeringen säger att lagen inte har ändrats – och det är helt sant. Så vad har då hänt? Jo, Försäkringskassan fick inför 2016 mycket tydliga besparingsdirektiv från regeringen i sitt regleringsbrev. Regeringen har alltså rundat riksdagen, som stiftar lagarna, och gått direkt på myndigheten och med detta åstadkommit den värsta försämringen för människor med funktionsnedsättning som vi sett i det här landet.

Ett stort demokratiproblem, ett brott mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och en gigantisk tragedi för enskilda drabbade.

Det kan inte få fortsätta så här. Regeringen måste ta sitt ansvar. Det ska vara ordning och reda i välfärden och det är det inte nu. Ge kontraorder till Försäkringskassan – det ska vara behoven som styr, inte snäva besparingskrav!

I dag dumsparar man på en kostnadseffektiv reform och det leder till stora förluster samhällsekonomiskt. När föräldrar inte kan jobba förlorar hela samhället på det. Det kan inte vara bara pengarna som styr, människor med omfattande funktionsnedsättningar faller i dag mellan stolarna, med förfärande resultat.

LSS är en rättighetslag som vi i Sverige har kunnat vara stolta över. Andra länder har tittat på vår assistansreform och imponerats. I dag är den sorgligt misshandlad.

RBU kräver: Återupprätta LSS! Ge LSS-utredningen nya direktiv! Styr upp Försäkringskassan!

Maria Persdotter

förbundsordförande i RBU

Maria Norrman

ordförande i RBU Halland

Debatt

MEST LÄST