Staten har gjort Tylön till en skamfläck

Ornitologen Anders Wirdheim är bekymrad över att Fastighetsverket låter byggnaderna på Tylön förfalla.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 19/9. Tylön skulle kunna vara en vacker och rik ö där den ligger i havet utanför Tylösand. Men så är det inte idag, istället är ön en förfallen skamfläck (fast det ser man knappast från land).

Som Hallandsposten kunde berätta för en tid sedan (18/8) är fyrvaktarbostaden med tillhörande uthus stadd i kraftigt förfall. Anledningen till detta kan förklaras med Fastighetsverkets policy: Får man inte en penningstark hyresgäst som kan betala för en upprustning, lämnas fyrplatserna åt förfall.

Kanske bör det förklaras att Tylön med tillhörande byggnader ägs av staten och att det är Fastighetsverket som förvaltar byggnaderna.

ANNONS

Under många år har jag ansvarat för de fågelinventeringar som genomförts på ön. I den rollen har jag även haft åtskilliga kontakter med tjänstemän på Fastighetsverket. Dessa tjänstemän har nämligen sett fågellivet och tillträdesförbudet som något av ett problem. I sin strävan att hitta en penningstark hyresgäst, har man sökt vägar att lätta på det tillträdesförbud som idag råder under fåglarnas häckningstid.

Vid dessa diskussioner har det också framkommit att verkets tjänstemän inte får hitta andra lösningar än sådana som kan finansiera sig själva.

Det väcker frågan om det är så illa ställt i det rika landet Sverige att vi inte har råd att lägga pengar på att vårda våra kulturarv?

När det gäller Tylön kompliceras dessutom frågan av att ön har mycket stor betydelse för fågellivet. Ön blev naturskyddad redan 1927, och skälet var just det rika fågellivet. Med åren har detta skydd fått allt större betydelse eftersom kusten i övrigt exploaterats eller utnyttjas som friluftsområde. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med lugn och ro på fastlandsstränderna i Halmstad för att sjöfåglar ska kunna häcka.

Det kan också vara värt att notera att det rika fågellivet på Tylön även innebär att det är ganska krävande att vistas på ön under häckningstid. Snart sagt dygnet runt fylls luften av kacklet från trutar, måsar och gäss, och lukten av fågelträck kan vara mycket påträngande. Därför är det också feltänkt att, som Fastighetsverkets tjänstemän, ha målet att göra ön till en exklusiv turistanläggning sommartid. Jag tror att man i stället ska satsa på det lugn och den stillhet som infinner sig på ön efter fåglarnas häckning.

ANNONS

Men framför allt skulle jag vilja att det tas lokala initiativ för att komma runt Fastighetsverkets stelbenta regler. Varför inte starta en fond och samla in pengar!? Med tillräckligt starka ekonomiska muskler, skulle vi kunna få Fastighetsverket på andra tankar och skapa något fint på Tylön utan att för den skull förstöra för fågellivet och naturen på ön.

Anders Wirdheim

Debatt

ANNONS