Särkraven riskerar skapa bostadskris

Låt byggherrarna besluta om de tekniska lösningarna, menar Sveriges Byggindustrier, och tycker att kommunala särkrav sinkar byggtakten.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 25/4. Idag byggs det mer än på flera decennier. Enligt vår bedömning kommer de totala bygginvesteringarna i Halland att öka med ytterligare 6 procent fram till 2018. Det är i sig bra eftersom det bidrar till att minska risken för en framtida bostadskris. Beräkningar från Boverket visar att det kommer att krävas mer än 700 000 nya bostäder fram till 2025 för hela landet.

Men nu larmar dock allt fler beställare om att man inte kan bygga alla bostäder som behövs. Ett av de viktigaste skälen till detta är att byggkostnaderna skenar vilket fördyrar byggandet. Effekterna kommer inte komma direkt runt hörnet men vår prognos är att bostadsproduktionen kommer att vända ner redan nästa år. Växlingarna i byggkonjunkturen har en tendens att växla snabbt när det väl vänder.

ANNONS

Även om andra faktorer, som stigande markkostnader, skatter och höga kvalitetskrav på våra bostäder, spelar större roll för de totala byggkostnaderna utgör arbetskraftskostnader cirka en femtedel av de totala produktionskostnaderna för ett bygge.

Just nu pågår avtalsförhandlingarna på byggområdet och parterna har att balansera två motstridiga faktorer. Dels är en av de stora flaskhalsarna just nu för ett ökat byggande bristen på arbetskraft. Faktum är att det enligt våra beräkningar saknas 40 000 byggjobbare för att vi ska kunna nå det uppsatta bostadsmålet. Dels riskerar allt för höga löneökningar att driva upp byggkostnaderna ytterligare.

Konstruktionen i kollektivavtalet på byggområdet gör att det i praktiken blir mer rationellt att exempelvis gjuta en betongkonstruktion på plats i stället för att använda industriella metoder och prefabricerade produkter som oftast innebär stora effektiviseringar och kostnadsbesparingar. I förlängningen ger avtalets konstruktion också negativa effekter på teknikutvecklingen då effektiva metoder ofta väljs bort.

Här har vi parter tagit vårt ansvar i årets avtalsförhandlingar. De har till skillnad mot tidigare år bedrivits i en samförståndsanda där vi tar sikte på att utveckla vårt kollektivavtal till att bli mer attraktivt och bättre passa dagens förutsättningar.

Vi behöver fler bostäder i länet. Våra byggföretag vill gärna bygga. Men många av våra medlemsföretag vittnar om att stora resurser ägnas åt att föra dialog med kommuner om dess olika särkrav. Att särkrav inverkar på bostadskostnaderna är oomtvistat och det motverkar ett industriellt och kostnadseffektivt bostadsbyggande. Vi vill därför att kommunerna inte sätter käppar i hjulet till ett ökat byggande genom att envisas med att ställa särkrav och istället låta byggherren besluta om de tekniska lösningarna.

ANNONS

Eva Hammarbäck,

Sveriges Byggindustrier Halmstad

Debatt

ANNONS