Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sänkt skatt ger arbetarna mer i plånboken

För att minska klassklyftorna behöver man inte sänka någon annans prestation eller lön, skriver tre företrädare för Moderata ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Replik

Svar till Tania Bengtsson, HP 24/1

Debatt 2/2. Halmstads kommun står i ord och handling för jämställdhet. Tania Bengtssons debattartikel kring löneklyftorna är allt annat än korrekt. Den största klassklyftan är mellan de som har jobb och de som inte har jobb, inte mellan lönerna på olika positioner på en arbetsplats.

Vänsterns häxjakt på Halmstads kommuns chefer är oacceptabel. Att högsta chefen för Hem har en lön på 120 000 kronor är fullt rimligt, det arbete och det övergripande ansvar hon har för över 240 medarbetare måste ställas i förhållande till lönen hon får. Hårt arbete och personliga investeringar bör alltid löna sig.

Det är missvisande att Tania Bengtsson använder bruttolönen då en svindlande stor del av chefens lön försvinner efter skatt. Efter arbetsgivaravgift, kommunalskatt, statlig inkomstskatt, moms och punktskatter försvinner mer än 66 000 kronor till skatt per månad. Alliansens jobb- skatteavdrag bidrar dock till lägre skatt vilket gynnar de med en lägre inkomst, som får ut mer av sin lön varje månad.

Att Vänstern fortfarande lägger tid på utjämning av inkomster är beklagligt. Om man verkligen vill öka låginkomsttagares löner bör man öka incitamenten för att arbeta och få folk att sträva efter löneökningar, det gör man bäst genom sänkta skatter, inte genom att beskatta en löneökning så mycket att folk inte tycker det är värt att arbeta hårt.

Tanja Bengtsson påstår fräckt att det går 54 industriarbetarlöner på en vd-lön. Dessa siffror kommer från LO:s granskning av vd-lönerna 2014, inte 2017, på ett av Sveriges 50 största företag.

Att då påstå att det går 54 industriarbetarlöner på en vd-lön, som om detta skulle vara normen i Sverige, är djupt missvisande och visar om inget annat på hennes okunskap om statistik då siffrorna inte representerar verkligheten.

Den genomsnittliga månadslönen lönen för en vd 2014 i Sverige var 82 500 kronor, detta satt i förhållande till en genomsnittlig industriarbetarlön på 29 300 kronor, ger 2,8 industriarbetarlöner på en vd-lön.

För att minska klassklyftorna behöver man inte sänka någon annans prestation eller lön. Tania Bengtsson, gruppledare för Vänsterpartiet, kan sluta bedriva häxjakt på individens lön och position och i stället lägga fokus på att ge arbetarna mer i plånboken, genom skattesänkningar.

Frans Saurell (M)

ordförande MUF Halmstad

Sandra Oghlikhani (M)

MUF Halmstad

William Weidow (M)

MUF Halmstad

Debatt