Regleringen hindrar fler nya hyresrätter

Per Arbin, Fastighetsägarna i Halmstad, menar att bristen på hyresrätter beror på dagens hyresreglering.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 30/12. Det råder akut brist på hyreslägenheter i 240 av landets 290 kommuner. I Halmstad kan det ta flera år att hitta en ny hyreslägenhet. Att det nu byggs nya lägenheter i Halmstad är vi alla glada över, men hittills har bostadsrätter dominerat. För den som inte kan eller vill köpa en bostadsrättslägenhet för flera miljoner, återstår en plats i bostadskön.

Det kan tyckas paradoxalt att det inte byggs så många nya privata hyreslägenheter, trots stor efterfrågan och stort behov. Det är dagens hyresreglering som är skälet till denna konstiga situation. Istället för att låta hyran bestämmas av människors behov och betalningsvilja, så ger dagens lagstiftning makten över hyran till Hyresgästföreningen (HGF). Resultatet är att privata fastighetsägare har svårt att få lönsamhet i att bygga nya hyreslägenheter. Det är därför vi har bostadsbrist.

ANNONS

Djävulens bästa trick är att låtsas att han inte finns. På samma sätt hävdar HGF att hyresregleringen inte finns. Det är inte sant. I själva verket är det HGF som ÄR hyresregleringen. Enligt lag ska hyran motsvara hyresgästernas värderingar – inte deras betalningsförmåga eller hyresvärdens ekonomi. Men genom hyresförhandlingslagen har HGF fått ett veto mot hyreshöjningar. Det går nämligen inte att tvinga fram en förhandlingslösning mot deras vilja. Accepterar inte fastighetsägaren deras slutbud, kan HGF sätta sig med armarna i kors och avvisa medling. Enda konsekvensen av en misslyckad förhandling är ju en utebliven hyreshöjning.

Resultatet av dagens hyressättning är färre hyresrätter, ökad bostadsbrist och en växande svart marknad. De stora förlorarna är alla nyanlända som trängs ihop i små lägenheter, ungdomar som vill flytta hemifrån, par som vill flytta ihop eller separera och alla som hittat ett nytt jobb på annan ort. Det finns sannolikt inget annat land i världen där det tar flera år att hitta en bostad. Det är ett tveksamt världsrekord som slår mot individen, samhället och tillväxten. Med HGF:s stryptag om hyreshöjningar bevittnar vi nu troligen den svenska förhandlingsmodellens kollaps. Är politikerna intresserade av att det ska finnas hyresrätter kvar i framtiden, krävs att hyresregleringen avskaffas. Den bör ersättas av en modell som bygger på avtalsfrihet, förutsägbarhet för både hyresgäster och fastighetsägare, samt ett starkt konsumentskydd.

ANNONS

HGF står idag ensamt om att försvara dagens hyressystem. De flesta experter, forskare, myndigheter och institutioner, anser att hyresregleringen är skadlig för samhället, förvärrar bostadsbristen och måste avskaffas. Frågan är vad som krävs för att politikerna ska våga ta tag i problemet?

Per Arbin,

ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Halmstad

Debatt

ANNONS