Platspåsarna är ett hot mot vår miljö

Leif Grenlund (S), vice ordförande i miljönämnden i Halmstads kommun, vill att vi minskar användandet av plastpåsar.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 16/1. I en insändare till HP-läsaren uttrycker en läsare en stor oro för vår miljö genom vår användning av bland annat plastpåsar som är tillverkade av fossila bränslen, i praktiken olja. En oro som är mycket välgrundad. Våra hav och dess innevånare håller på att dö på grund av vårt ohämmade bruk av plastprodukter. Vi konsumerar exempelvis 1 000 miljarder plastpåsar i världen varje år.

Vi måste alltså ta krafttag för att komma ifrån beroendet av plastpåsar i handeln. Plastprodukter har nedbrytningstider på 300 till 400 år och bryts de ner så skapar de mikroplast som är så små att plankton, musslor, småfisk äter dessa i tron att det är mat. I förlängningen hamnar dessa mikroplaster i våra kroppar och forskarna är övertygade att detta påverkar oss negativt på olika sätt, reproduktionsförmåga, cancer med mera.

ANNONS

Men man måste samtidigt vara medveten om att det är lätt att säga tulipanaros men svårt att åstadkomma den. Jag håller fullkomligt med om resonemanget att den bästa plastpåsen är den som inte blir tillverkad men inser samtidigt att det blir svårt att komma ifrån ”behovet” av plastpåsar i handeln. Finns det då inga andra lösningar? Jo, svenska företag marknadsför ”plastpåsar” som är tillverkade av kalciumkarbonat som bryts ner av naturen på 60 dagar och restprodukten blir kalk. Det finns även andra produkter som är likvärdigt nedbrytningsbara.

Det finns alltså ersättningsprodukter för den skadliga plasten. Det är inte bara plastpåsar som vi kan ersätta utan skyddsförkläden, medicinkoppar, flaskor. Ger vi våra svenska företag chansen att tillverka och marknadsföra dessa miljöriktiga produkter så är jag övertygad om att vi kommer att ligga i framkant världsmässigt.

Men det krävs en kraftig styrning från politiken både på lokalt, nationellt och internationellt plan för att åstadkomma denna inriktning. På lokalt plan har Socialdemokraterna skrivit två motioner till kommunfullmäktige om detta.

1. Kommunen bör gå med Kimo (Kommunernas internationella miljöorganisation) som är en organisation som arbetar mot föroreningarna i haven.

2. Kommunen ska på lokalt plan inleda ett arbete för att inventera vilka plastprodukter som vi kan byta ut mot miljövänliga produkter och samtidigt inleda en diskussion med lokala företag att de ska ersätta till exempel oljeplastprodukter med miljövänliga produkter.

ANNONS

I dagens läge använder Hem oljebaserade plastpåsar för insamlingen av matavfallet, men varför inte pröva nedbrytningsbara plastpåsar?

Leif Grenlund (S),

vice ordförande miljönämnden

Debatt

ANNONS