Passivitet leder till ojämställda löner i Halmstad

Det är hög tid att Fi får ta plats i de beslutande församlingarna så att politiker tar ett aktivt ansvar för en jämställd lönepolitik i Halmstad. Det skriver fyra företrädare för partiet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt 27/4. Nyligen hade tidningen Kommunalarbetaren en artikel om löneutvecklingen mellan det kvinnokodade yrket undersköterska och det manskodade yrket vaktmästare/fastighetsskötare som bygger på uppgifter som kommunerna själva har lämnat till tidningen. Det visar sig att trots det rejäla lyft som undersköterskorna fick i avtalsrörelsen 2016 har de redan ett år senare blivit omsprungna av vaktmästarna igen.

Vi blir så upprörda att hjärtat skälver i bröstet och än mer övertygade om att vi i Feministiskt initiativ (Fi) verkligen behövs i politiken på alla nivåer. Inte minst i Halmstads kommun, som tycks vara märkligt passiv i det personalpolitiska arbetet.

I Halmstad är undersköterskornas genomsnittslön 26 074 kronor i månaden medan vaktmästarnas/fastighetsskötarnas är 26 709 kronor. Det är en löneskillnad på hela 7 620 kronor om året och 304 800 kronor på ett 40-årigt arbetsliv. Hur kan Halmstad kommuns politiker låta något sådant ske?

ANNONS

När vi granskar Halmstads kommuns personalutskotts protokoll från 2017 framträder en återkommande passivitet. I protokollen redovisas att medarbetarundersökningar har gjorts och att dess resultat ska hanteras på arbetsplatsnivå.

Här finns också något de benämner personalredovisning och slutligen en granskning av jämställdhetsarbetet. Besluten i samtliga ärenden är att rapporterna läggs till handlingarna. Det tycks inte finnas någonting i dessa rapporter som föranleder politikerna att agera. Trots att det uppenbart finns en betydande lönediskriminering att ta tag i.

Passivitet är en känd och mycket effektiv metod att göra motstånd utan att behöva stå för det. Det är uppenbart att det är just precis det som politikerna i Halmstad sysslar med. Vi skulle gissa att de skyller på marknadskrafterna om vi skulle fråga dem hur det kunde bli såhär. Det är svårt att få tag på kompetenta vaktmästare och fastighetsskötare så vi är tvungna att betala. Så det finns ett överskott av undersköterskor i Halmstad?, skulle vi ha undrat då. Det är knappast troligt, i så fall skulle det i så fall vara enda stället i landet.

Undersköterska är ett av de största bristyrkena redan och det kommer att bli än värre med allt fler äldre med omfattande omvårdnadsbehov och allt färre i förvärvsarbetande ålder.

ANNONS

Det är hög tid att Fi får ta plats i de beslutande församlingarna och röra om i grytan så att politiker tar ett aktivt ansvar för en jämställd lönepolitik i Halmstads kommun och en rimlig rekrytering av kompetens i de kvinnokodade arbetsmarknadssektorerna så att våra äldre får tillgång till den kompetens som de behöver.

Gudrun Schyman (Fi), partiledare

Annelie Nordström (Fi)

arbetsmarknadspolitisk talesperson och riksdagskandidat

Mie Olausson (Fi), aktiv i Halmstad

Susan Löfgren (Fi), aktiv i Halmstad

Debatt

ANNONS