Nätet ska ägas av det offentliga

Bredband för offentliga tjänster ska ägas av det offentliga, men så blir det inte nu genom Region Hallands avtal med IP-Only, menar Liberalerna i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Region Halland har genom att vänta onödigt länge hamnat i trångmål när det gäller utbyggnaden av bredband. Nu har man slutligen funnit en utväg genom att lägga ansvaret för genomförandet till någon annan. Att denne ”någon annan” ständigt dyker upp i vårt moderna samhälle…

Utbyggnad av robust bredband med hög kapacitet är en mycket viktig prioritering och måste omfatta också byar och hushåll på landsbygden. Det är vi helt överens om och det är bra att regionen tar detta behov på allvar. Det finns dock anledning att problematisera Region Hallands avtal med IP-Only.

Den näst mest kritiska frågan är att tre kommuner av sex inte är nöjda med upphandlingen som snedvrider all konkurrens. Den mest kritiska frågan i sammanhanget är vem som kommer att äga denna samhällsviktiga infrastruktur. För att delta i den debatten är det viktigt att förstå affärsmodellen. Så låt oss titta på den. Vad får en privat aktör att investera upp till 1,5 miljard kronor i samhällsviktig infrastruktur medan det offentliga, Region Halland och alla sex kommunerna, ska bidra med 100-200 miljoner? Var och en förstår att riskkapitalbolaget EQT som äger IP-Only inte skjuter in pengar utan att långsiktigt göra vinst på investeringen. Så vi tar några korta definitioner:

ANNONS

Nätägaren äger nätet och tjänar alltså inte sina pengar genom avgifter från det anslutna hushållet. Inkomsterna kommer istället genom de avgifter de tar ut från tjänsteleverantören.

Tjänsteleverantören är den som levererar tjänster till ett hushåll, till exempel internet och tv. De betalar till nätägaren och således blir deras priser anpassade efter vilken avgift nätägaren tar ut.

Konsumenten i sista ledet, ditt hushåll, får alltså betala för alla leden tidigare och avgiften blir beroende av vilka priser de sätter. Kunder i framtiden är även kommunernas omsorg och vården genom regionen. Genom digitalisering och e-hälsotjänster öppnas möjligheter vi inte sett en bråkdel av ännu men ett är säkert, vi kommer vara extremt beroende av fungerande fiber. Bredband för offentliga tjänster ska ägas av det offentliga, det har vi politiskt beslutat i Halmstad.

Det är angeläget för det offentliga att minimera antalet led och säkerställa en öppen infrastruktur där företag får sälja sina tjänster utifrån lika villkor till dem som ska använda internet, tv och vad nu framtiden kommer bjuda på. Det är också viktigt att garantera hushållens tillgång till sina tjänster utan att nätägaren tar ut en oskälig avgift. Enligt det upprättade avtalet blir IP-Only nätägare.

ANNONS

I slutänden kommer hallänningarna att få betala för den här utbyggnaden, inte bara genom sin skattesedel (100-200 miljoner), utan även genom de avgifter enskilda hushåll tvingas betala för att få en tjänst levererad.

Per Carlsson (L),

gruppledare Halmstad

Suzanne Åkerlund (L),

kommunråd Halmstad

ANNONS