Närakuterna minskar trycket på sjukhusen

Liberalerna anser att Region Halland ska starta fler närakuter, vilket skulle avlasta sjukhusens akuter. Det skriver tre liberala regionpolitiker.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt 31/1. I Kungsbacka finns en närakut. Man tar emot besök för akuta besvär som normalt ligger inom vårdcentralernas kompetens. Till exempel infektioner i luftvägarna, öroninflammation, halsfluss urinvägsinfektion, sårskador och allergiska reaktioner.

Närakuten är öppen varje dag 7–24 och alla vårdcentraler i Kungsbacka, regionens som privata, är anslutna. 2017 tog man emot över 40 250 besök.

Den är så populär att 19 procent av besöken kommer från Västra Götalandsregionen.

På grund av att närakuten finns är invånarna i Kungsbacka de som överlägset minst besöker de båda sjukhusakuterna om vi räknar besök per invånare. Man får hjälp på rätt vårdnivå och slipper sitta på akuten i flera timmar. Där prioriteras man efter behov och de med till exempel en mindre sårskada får ofta vänta längst.

ANNONS

I Stockholm ser man samma resultat. Sedan de inrättade närakuter har antalet patienter minskat med 10 procent på sjukhusens akuter.

Liberalerna anser att även Halland skall gå den vägen och starta fler närakuter.

I första hand anser vi att Varberg och Halmstad skall ha en närakut. Helst med samma öppettider som Kungsbacka men man kan börja med 16–22 vardagar och 10–22 på helger.

Placeringen ska vara vid sjukhusen. På så sätt kan närakuten få tillgång till både röntgen och provtagning.

En annan fördel är också att patient som kommer till sjukhusakuten efter bedömning kan hänvisas vidare till närakuten.

Närakuten i Kungsbacka är bemannad med allmänspecialister men vi kan tänka oss att man tittar på som man gör på flera ställen i Sverige, även bemanna med andra kompetenser.

Den nära vården måste vara det första alternativet när tillståndet inte är livshotande men då måste vården också vara tillgänglig.

Våra förslag stämmer också överens med vad regeringens samordnare med fokus på primärvården föreslagit. I ett delbetänkande föreslår hon att det skrivs in i hälso- och sjukvårdslagen att hälso- och sjukvården ska ges nära befolkningen samt att det i patientlagen skrivs in att hälso- och sjukvården ska vara lätt tillgänglig för kontakt, bedömning och besök.

ANNONS

Tommy Rydfeldt (L)

gruppledare och ordförande Närsjukvården

Mikael Wendt (L)

ledamot i nämnden Hallands sjukhus

Emma Gröndahl (L)

ersättare i nämnden Hallands sjukhus

Debatt

ANNONS