Lokalpolitik gick före rikets säkerhet

Alliansens försvarspolitiska talespersoner är bekymrade över hanteringen av Nord Stream 2-projketet i Karlshamn.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 21/3. Det oansvariga beslutet att ge Nord Stream-konsortiet tillgång till hamnen i Karlshamn visar på de problem som regeringen har i försvars- och säkerhetspolitiken. På grund av regeringens senfärdighet och velande beaktades inte de säkerhetspolitiska riskerna vilket ledde till att det ryskägda konsortiet nu får tillgång till hamnen. Det är mycket bekymmersamt att regeringen kapitulerade i frågan och lät lokalpolitik gå före rikets säkerhet.

Sedan länge har det varit uppenbart att lagstiftningen när det gäller regeringens möjligheter att påverka lokala beslut är otillräcklig. Från regeringens sida har man lyft problemet, men inte gjort något åt det. Därför har vi inom Alliansen nu tagit ett utskottsinitiativ som innebär att lagstiftningen ska ses över. Både när det gäller vilka ändringar som behövs göras, men även att se vilka möjligheter som ryms inom dagens lagstiftning för att styra beslut som har med rikets säkerhet att göra.

ANNONS

Allianspartierna var tidigt ute och pekade på de säkerhetspolitiska riskerna med de ryska gasledningarna. Därför har vi inom Alliansen varnat för Nord Stream 2-projektet. Det har gett resultat i så måtto att frågan har legat högt på agendan och har tagits upp såväl vid den amerikanske vicepresidenten Joe Bidens besök i Sverige som nyligen när Angela Merkel var här.

Tyvärr har regeringens agerande varit senfärdigt och har heller inte gett resultat. I mars 2016 hade regeringen möjlighet att tillsammans med åtta andra EU-länder underteckna ett brev till EU-kommissionen som varnade för riskerna med Nord Stream 2. Regeringen valde dock att inte ta den möjligheten att påverka.

Det blir nu allt mer tydligt att regeringens passivitet är ett reellt problem i en allt mer osäker omvärld. Regeringen säger nej till mer pengar till försvaret, vill inte ens diskutera ett svenskt Natomedlemskap och förmår inte säkerställa vitala säkerhetspolitiska intressen – trots att de tidigare delat Försvarsmaktens bedömning om projektets olämplighet.

Alliansen däremot har konkreta och finansierade förslag på mer resurser till försvaret, vill se ett svenskt Natomedlemskap och är beredda att inte bara retoriskt stå upp för våra vitala intressen utan också agera för att stoppa Nord Stream 2. Det är åtgärder som stärker Sveriges säkerhet.

ANNONS

Allan Widman (L)

försvarspolitisk talesperson

Hans Wallmark (M)

försvarspolitisk talesperson

Daniel Bäckström (C)

försvarspolitisk talesperson

Mikael Oscarsson (KD)

försvarspolitisk talesperson

Debatt

ANNONS