Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Livets resa för eleverna börjar i klassrummet

Ska vi lyckas med Region Hallands devis om ”Bästa livsplatsen” är det viktigt att vi lyfter utbildningen i alla kommuner och Halland, skriver moderata riksdagsledamoten Michael Svensson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 7/3. Mycket i samhället och livet, bakslag och framgång, har ofta sin grund i skolan. Därför är det så oerhört viktigt att ge alla våra barn en bra start i livet.

Tidigt stöd i skolan, för de som behöver, ständiga uppföljningar, så att inga halkar efter. Vi kan stödja på många sätt, det första är att det måste vara arbetsro i klassen och att vi har ordning och reda i skolan och fokus på att mobbing ska upphöra.

Lärarens skicklighet och förmåga är naturligtvis A och O. Lärarna måste ha stöd och uppbackning av en pedagogisk ledare, en rektor som har tid för sitt pedagogiska ledarskap.

Modern forskning visar att höga förväntningar är bland det viktigaste. Det är viktigt att vi satsar mer på förstelärare och ”co-teaching”. Vi ser gärna fler öppna klassrum med ett forskningsbaserat synsätt och lärare som utvecklar varandra.

Vi måste styra resurserna dit de bäst behövs, en översyn av upptagningsområden behöver ske, för att få jämnare fördelning av elever. Vi moderater ser positivt på att det både finns kommunala skolor och friskolor, det ger mångfald, valfrihet och gynnsam konkurrens på skolnivå.

Elevens framgång är skolans ansvar. Alla ska lyckas i klassrummet. Alla elever är allas elever. Vi behöver tydliga handlingsplaner och kvalitetsuppföljningar och analyser av gjorda insatser.

En utmärkt form är att lärarna samlas varje vecka för en ”elevpuls”. En kort genomgång av alla elever, som får grönt, gult eller rött ljus, allt för att bedöma om extra insatser behövs. Våra förväntningar måste vara på elever och lärare.

Alla elever vill och kan lyckas i skolan. Alla lärare kan utvecklas. Vi måste se över lärares och rektorers arbetsbörda och administrativa plikter. Mer tid för undervisning.

Ett stort problem för många lärare i dag är att föräldrar ”lägger sig i” undervisningen. Det tar tid för lärarna. Vi ska uppmuntra våra barn, sporra dem, men lita på lärarna.

Ska vi lyckas med Region Hallands devis om ”Bästa livsplatsen” är det viktigt att vi lyfter utbildningen i alla kommuner och Halland blir en av de starkaste skolregionerna i landet, gärna i nära samarbete med vår utmärkta högskola.

Vi kommer att lyckas om vi är envisa och hjälps åt.

Michael Svensson (M)

riksdagsledamot

ledamot av utbildningsutskottet

Halland

Debatt

MEST LÄST