Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Köerna till sjukvården är tillbaka

  Den rödgröna regeringens avskaffande av kömiljarden innebär att sjukvårdsköerna nu är tillbaka, skriver moderaten Bo Gunnar Åkesson från Hyltebruk.

  Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

  Debatt 5/2. Oroande rapporter kommer nu att köerna till vård – särskilt specialistsjukvården – ökar. Varför ökar köerna till vården i ett land med de högsta skatterna i världen och med enorma avsättningar till vård av landstingen och regionerna? Svar: dålig socialdemokratisk politik. Det är inget fel på människorna som jobbar i vården, inte på bemötandet eller professionen – men på politiken och främst på misslyckandet med vårdköerna.

  Jag kommer ihåg 1990-talet när svensk sjukvård hade bland de längsta vårdköerna i Europa. Det fanns uppmärksammade fall där cancersjuka fick vänta ett år på att träffa en läkare! Det var då det. Så kom alliansregeringen och Göran Hägglund och vårdmiljarden. Ett enkelt och lättöverskådligt belöningssystem för de sjukvårdshuvudmän som effektiviserade och jobbade på.

  Då klirrade det till i kassan hos landstinget/regionen och de statliga pengarna betydde mycket, inte minst för Halland som var duktiga på att korta vårdköerna. Men de största vinnarna var givetvis patienterna. Jag satt själv i sjukvårdspolitiken då, jag kunde se hur köerna krympte och till sist i många fall försvann.

  Den rödgröna regeringen kom och raskt fattades beslutet att avskaffa kömiljarden – inte för att den inte fungerade eller inte var till fördel för människorna, utan för att den var införd av Alliansen. Och då måste kömiljarden bort.

  Ett rent cyniskt politiskt ställningstagande för det där var bara svepskäl. Egentligen handlade det om kohandel med Vänsterpartiet för att få igenom budgeten.

  Patienternas behov av att snabbt komma till läkare vägde därvid lätt. Värdet att fort få komma till diagnos och vård är ovärderlig för en sjuk människa det inser alla som varit patient någon gång. Men det bortsåg de rödgröna från.

  Något annat skulle komma och det gjorde det också – en egen S-variant som var sämre, otydligare och svår att förstå. Det tydliga målet med att korta och ta bort köerna fördunklades – och försvann. Jag påpekade under den senaste valrörelsen att effekten av S-förslaget skulle bli nya vårdköer och där är vi nu.

  Regeringen lägger också ett förslag om ”vinster i välfärden” i dagarna: det är för mig en gåta att man lägger möda på ett förslag som troligen inte ens kommer att godkännas av riksdagen eftersom majoritet för det saknas och som sågats av i stort sett alla utom Jonas Sjöstedt.

  Det finns viktigare saker att arbeta med: exempelvis hur svensk sjukvård skall få fram behövlig personal, hur svensk sjukvård skall finansieras – redan nu saknas faktiskt pengar – och hur vi ska ha råd att betala för de alltmer avancerade (och dyra) medicinerna som exempelvis kostar en miljon per år för en enda persons medicinintag.

  Det är med sorg jag konstaterar att regeringen ägnar sig åt maktpolitik i sjukvårdspolitiken i stället för att tänka på de sjuka.

  Bo Gunnar Åkesson (M), Hyltebruk

  Debatt