Ingen ska slippa göra klimatläxan

Christofer Fjellner (M), EU-parlamentariker, är bekymrad över unionens klimatpolitik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 7/8. Regeringens linje i klimatpolitiken har gjort att Sverige nu låter andra länder åka snålskjuts på våra höga klimatambitioner. Det står klart efter att Europaparlamentet nyligen röstade om den del av klimatpolitiken som inte omfattas av handeln med utsläppsrätter. Sverige, som redan gör mest, ska göra ännu mer medan länder som Polen och Bulgarien kan släppa ut mer koldioxid.

Antingen förstår regeringen inte centrala beslut i klimatpolitiken eller också försöker den blåljuga för svenska folket och reducera klimatfrågan till att bara handla om vem som vill mest. Det är precis den här plakatpolitiken som står i vägen för en framgångsrik, målinriktad och kostnadseffektiv klimatpolitik.

ANNONS

Beslutet i Europaparlamentet handlar om hur det klimatmål vi redan kommit överens om ska fördelas. Sverige ska minska utsläppen med 40 procent till 2030 medan Polen bara ska minska med 7 procent och Bulgarien ska inte minska sina utsläpp alls.

Visst kan vi göra mer i Sverige, men om det innebär att andra länder slipper göra sin hemläxa är varken Sverige eller klimatet vinnare. Då leder inte våra ansträngningar här hemma till att EU:s eller världens utsläpp minskar snabbare. Den enda konsekvensen är att Sverige får ta en större del av kostnaden för EU:s klimat-politik.

EU står idag för mindre än tio procent av världens utsläpp och Sverige står för ett par promille. Vi kan inte rädda klimatet på egen hand. Om vår klimatpolitik ska vara framgångsrik måste den inspirera andra länder att följa vårt exempel.

Men samtidigt som utsläppen minskar snabbt här hemma ökar de i rasande fart i andra delar av världen. I Kina har utsläppen ökat med över 100 procent på tio år. Kina släpper idag ut mer per capita än vad Sverige gör, men trots det kommer utsläppen att fortsätta öka till 2030.

ANNONS

I Indien ökar utsläppen också snabbt, men indierna vill inte ens sätta ett datum för när utsläppen ska sluta öka. Och i USA har Trump tagit landet ut ur klimatavtalet från Paris.

För att vår klimatpolitik ska få andra att ta sin del av ansvaret måste den vara målinriktad och kostnadseffektiv. Vi måste visa att det går att kombinera minskade utsläpp med tillväxt, jobb och välstånd.

Bara så kan vi rädda klimatet. Då funkar det inte att Sverige ger stora utsläppsländer i Europa rabatt i klimatpolitiken. Det är varken målinriktat eller kostnadseffektivt.

Det är hög tid att regeringen lägger ner plakatpolitiken och prioriterar en klimatpolitik som kan kombinera minskade utsläpp med tillväxt och jobb. Bara så kan vi få resten av världen att ta sin del av ansvaret.

Christofer Fjellner (M),

Europaparlamentariker

Debatt

ANNONS