Inför en ny försäkring för omsorgen

De senaste decennierna har äldreomsorgen varit på reträtt. Med en äldreomsorgsförsäkring skulle äldre omsorgstagares rättigheter stärkas. Det menar Per Gunnar Edebalk, professor vid Socialhögskolan i Lund.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

HP Debatt 9/1. Den svenska utvecklingen mot fler mycket gamla och omsorgsbehövande har uppmärksammats i olika sammanhang. Skall vi klara en äldreomsorg på en hygglig nivå framöver kommer det att krävas mer resurser.

Ett uppmärksammat problem är att de äldre endast har svaga rättigheter till omsorg. Utvecklingen sedan början av 1990-talet har inneburit att äldreomsorgen trängts tillbaka. År 1992 hade cirka 270 000 åldringar hemtjänst i eget boende och cirka 120 000 bodde på särskilda boenden. I dagsläget bor cirka 165 000 hemma med hemtjänst och något mer än 80 000 på särskilda boenden.

ANNONS

Denna reträtt har bland annat hängt samman med att äldreomsorgen trängts ut av verksamheter som har starkare rättigheter exempelvis de som funktionsnedsatta har. Men äldre omsorgstagare har också funktionshinder.

För att stärka äldre omsorgstagares rättigheter vore en möjlighet att införa en äldreomsorgsförsäkring. En äldreomsorgsförsäkring skall givetvis ha en solidarisk finansiering i likhet med övriga socialförsäkringar och alltså finansieras med en proportionell avgift. Det förutsätter en skatteväxling, det vill säga en motsvarande minskning av kommunalskatten.

Vilka skulle fördelarna kunna bli? En socialförsäkring ger en starkare rättighet än dagens äldreomsorg. En äldreomsorgsförsäkring kan därför hindra en utträngning av äldreomsorgen.

En försäkringsavgift är sannolikt enklare att höja om man vill förbättra äldreomsorgens standard. Man vet vad man betalar till. Skattehöjningar ger inga garantier att pengarna kommer äldreomsorgen till del.

Med dagens system bestraffas de kommuner som erbjuder en mycket bra äldreomsorg. Dessa kommuner får bära kostnaderna för omsorgsbehövande äldre som vill flytta dit. Med en försäkring kan de gamla ta med sig sina pengar och ger då en intäkt till de kommuner dit de flyttar. Detta kan ge kommuner incitament att erbjuda en bra äldreomsorg.

Argumenten för en äldreomsorgsförsäkring är tveklöst starka. Det har vid olika tillfällen förts fram att staten borde utreda frågan om en äldreomsorgsförsäkring. Regeringar av olika kulör har emellertid vägrat utan att ha lämnat några motiveringar. Varför så varit fallet är förbryllande.

ANNONS

Per Gunnar Edebalk

professor Socialhögskolan

Lunds universitet

ANNONS