Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hamnarna i Halland klimatsäkras

Vi kan konstatera att Hallands hamnar är en framgångssaga, skriver tre företrädare för hamnbolaget som nu fyller fem år.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 3/1. I dagarna fyller Hallands hamnar fem år. Genom bildandet av Hallands hamnar 2013 av hamnarna i Halmstad och Varberg skapades ett modernt logistikföretag. Ett framsynt sam- arbete som gör att Halland nu har en av Sveriges 10 största hamnar.

Syftet var att skapa den moderna tidens logi-stikföretag. Att erbjuda helhetslösningar med hamn, terminaler och transporttjänster för att gynna utvecklingen i regionen. Att skapa ett kundanpassat, effektivt och nytänkande hamn-företag. Och detta med lönsamhet.

Vi kan konstatera att Hallands hamnar är en framgångssaga. Vårt femte verksamhetsår, 2017, ser ut att bli vårt bästa hittills. Verksamheten går för högvarv i såväl Varberg som Halmstad. Det ekonomiska resultatet är på rekordnivå. Allt detta hade inte kunnat göras utan våra kunder och hamnens uppskattade medarbetare.

Den infrastruktur och den service som Hallands hamnar erbjuder har resulterat i stora investeringar från våra kunder. Efter att Södra investerat i världens fjärde största massafabrik av sitt slag ser vi markant ökade volymer av pappersmassa i Varberg och hamnen är nu Sveriges största hamn för sågat virke.

I Halmstad ser vi ökningar över hela linjen där till exempel Stena Recyclings investeringar inneburit högre volymer av återvunna material. Biltemas investeringar, senast ytterligare ett lager, skapar hela tiden nya volymer och fler arbetstillfällen.

Hamnarna fortsätter att blicka framåt. Detta till exempel genom vårt så uppmärksammade klimatsäkringsprojekt i Halmstad, där vi investerar 60 miljoner och höjer marknivån i delar av hamnen för att säkerställa bilimporten för många år framöver. Vi är därmed en av de första hamnarna som tar konsekvenserna av klimatförändringarna. I Varberg planerar vi för att bygga Nya Farehamnen som ska vara klar 2022.

Vi gratulerar Hallands hamnar till framgångarna under de första fem åren och vill samtidigt önska verksamheten god fortsättning med en förhoppning om ett fortsatt fördjupat hamnsamarbete.

Olof Helmersson (C)

Tommie Hägg (S)

Mikaela Waltersson (M)

styrelsepresidiet i Halland hamnar

Debatt

MEST LÄST