Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Halmstads klimatsäkra hamn är klar

Genom klimatsäkringen har bilimporten till hamnen i Halmstad nu kunnat säkras för de närmaste 10 åren, skriver Mikaela Waltersson (M) och Tommie Hägg (S).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I dag den 23 februari invigs den nya klimatsäkrade delen av Halmstad hamn. En viktig milstolpe i arbetet med att motverka effekterna av klimatförändringen.

Hamnen drabbades hårt av stormen Gudrun för nu drygt 12 år sedan. Då dränkte vatten- vågorna 1 700 splitternya bilar som stod uppställda i hamnen. Lika många bilar som får plats i sex stycken P-hus av Gamletulls storlek. Som en följd tvingades bilföretagen att skrota alla bilarna till ett värde av cirka 300 miljoner kronor.

Därmed stod det helt klart att kraftfulla åtgärder måste vidtas om vi alls ville ha kvar den viktiga bilimporten i hamnen och för att möta de ökande risker som följer av klimatförändringen. Med klimatförändringar som gör att stormar inte längre kan ses som en oförutsedd händelse uppkommer tydliga försäkringsproblem.

Alltsedan förra våren har därför ett omfattande arbete pågått för att höja marknivån i en del av hamnen. En yta på hela 140 000 kvadratmeter – motsvarande hela 20 fotbollsplaner – har höjts med 1,5 meter.

300 000 ton fyllnadsmassa har använts, motsvarande cirka 10 000 lastbilsrundor, för att skapa en upphöjd klimatsäker plattform. Klimatsäkringen har kostat cirka 60 miljoner kronor.

Med denna viktiga åtgärd står hamnen nu klart bättre rustad inför kommande höststormar och oväder. Bedömningen är att vi med dessa anpassningarna klarar åtminstone de närmaste 25 åren. Fler hamnar planerar att skydda sig mot hård vind och högt vatten, men en klimatanpassning med Halmstads omfattning verkar unik.

I Hallands hamnar Halmstad tar vi varje år emot cirka 85 000 fabriksnya bilar för den svenska marknaden. En stor och viktig del av hamnens verksamhet. Genom klimatsäkringen har bil- importen nu kunnat säkras för de närmaste 10 åren. Vi har fått Sveriges säkraste bilimporthamn.

När vi i dag inviger denna första klimatsäkring i hamnen så markerar det även en start i ett mer långsiktigt arbete. Ett nödvändigt arbete med att se hur fler delar av hamnen kan klimatsäkras.


Mikaela Waltersson (M)
ordförande
Hallands hamnar Halmstad

Tommie Hägg (S)
vice ordförande
Hallands hamnar Halmstad
Debatt

MEST LÄST