Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

merfiber

Halländskt fiberbygge nu – inte sedan

Ledamöterna i regionstyrelsens arbetsutskott förklarar varför samverkamsavtalet kring fiberutbyggnaden i hela Halland är angeläget just nu och inte senare.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt HP 22/10. Tillgång till bredband är en demokratifråga. Många av dagens samhälls- och servicetjänster är digitala och den ökade digitaliseringen påverkar alla. Men fibertillgången i Halland, främst på landsbygden, är låg. Något vi inte tycker är acceptabelt.

Fiberutbyggnad är en samhällsbyggnadsfråga. Det kräver ett helhetsperspektiv och ett samagerande över det kommunala territoriet enligt Regional bredbandsstrategi för Halland.

Det är med invånaren i fokus som Region Halland tar det regionala utvecklingsansvaret genom att skapa förutsättningar för ett länsövergripande fibernät i hela Halland. För att minska risken att snedvrida konkurrensen på marknaden har Region Halland gjort en upphandling enligt LOU som resulterat i ett samarbetsavtal med IP-Only.

Avtalet med IP-Only gör det möjligt att erbjuda alla hushåll, fritidshus och företag i Halland tillgång till bredband på 100Mbit/s till år 2020. IP-Only har ambitionen att investera upp till 1,5 miljard kronor fram till och med år 2020 för att bygga ett heltäckande bredbandsnät i Hallands län. Region Hallands ekonomiska insats, med en investering på cirka 100 miljoner kronor, är en investering i områden som inte är kommersiellt intressanta och som inte omfattas av landsbygdsprogrammet. Att bara förlita sig på statens gamla och nya bredbandspengar är inte lösningen för att nå nationellt mål då Halland får ta del av en mycket liten del av dessa stödpengar.

Att verka för ett gemensamt mål kräver att alla parter delar samma målbild. Samplanering som metod är nyckeln till framgång. Region Halland har en pågående dialog med kommunerna i Halland för att hitta formerna för denna samplanering. Med samarbetsavtalet och med samverkan mellan region och kommun finns en stor potential att uppnå synergier för ett länsövergripande fibernät och är en framgångfaktor för att nå bredbandsmålet. Bredband bidrar till att öka Hallands attraktivitet och ger större möjlighet att kunna bo och verka i hela Halland.

Mats Eriksson (M),

ordförande

Stefan Bengtsson (C),

1:e vice ordförande

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S),

2:e vice ordförande

Dag Hultefors (M),

ledamot samt ordförande Region Hallands tillväxtutskott

Per Stané Persson (S),

ledamot samt ledamot i Region Hallands tillväxtutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott, Region Halland

Debatt

MEST LÄST