Högskolan utbildar för arbetslivet

Det behövs mer och särskilda resurser för utbildning som direkt riktar sig till yrkesverksamma för att möta förändrade krav på arbetsmarknaden. Det skriver två företrädare från Högskolan i Halmstad i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Replik

Apropå ”Anställda får allt svårare att utbilda sig”, debatt 23/3.

Debatt 11/4. I en debattartikel från den 23 mars efterlyser Unionens regionchef Marie Louise Arendt ett moderniserat utbildningssystem som kan möta de förändrade kompetenskrav som digitaliseringen medför.

Högskolan i Halmstad delar hennes uppfattning att det behövs mer och särskilda resurser för utbildning som direkt riktar sig till yrkesverksamma. Vi har därför i vårt senaste budgetunderlag till regeringen äskat om utökade och särskilda medel avseende kompetensutveckling kopplat till samhällets digitalisering.

Som ett komplement till vårt ordinarie utbildningsutbud ger vi skräddarsydda kurser i form av så kallad uppdragsutbildning eller beställd utbildning. Högskolan i Halmstad har de senaste tre åren ökat volymen på dessa utbildningar med närmare 60 procent.

ANNONS

Vi har också, till exempel, utvecklat utbildningspaket i samverkan med näringslivet och med stöd från KK-stiftelsens program Expertkompetens för innovation och Nätbaserad utbildning. I detta ingår bland annat en utbildning inom artificiell intelligens för personer verksamma inom näringslivet.

Ett annat exempel är samverkansprojektet Digga Halland som nyligen erhållit 21 miljoner kronor från Europeiska socialfonden som ska användas för webbaserade utbildningsinsatser för att öka den digitala kompetensen hos cirka 7 000 anställda inom vård- och omsorgssektorn i Halland.

Högskolan i Halmstad sätter samverkan i fokus, allt för att vi tillsammans ska kunna möta en ständigt föränderlig omvärld.

Detta avspeglas bland annat i våra samverkansarenor – till exempel Digitalt laborativt centrum, Elektronikcentrum i Halmstad, Health Lab, Hälsoteknikcentrum Halland och Fab Lab.

Dessa arenor finns på campus och leder till starka samarbeten med privat och offentlig sektor – inom både forskning och utbildning.

Anders Nelson, vicerektor, Högskolan i Halmstad

Veronica Gaspes, ordförande i forsknings- och utbildningsnämnden, Högskolan i Halmstad

Debatt

ANNONS