Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Glädjande med lagändring om spelberoende

Från årsskiftet har kommunernas socialnämnder ett större ansvar för att motverka spelmissbruk. Det skriver socialdemokraterna Hüseyin Mirza Karagöz och Jan Kennart Claesson från Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 30/1. Från och med den 1 januari 2018 gäller en ny lag som ger kommunernas socialnämnder i uppdrag att ansvara för att motverka spelmissbruk. Detta trots att Centern och Liberalerna röstade emot förslaget den 20 juni 2017 när riksdagen beslutade om lagändringen.

Det glädjer oss att denna lag har trätt i kraft. För att denna lag skulle komma till så gjorde vi olika undersökningar, vilket resulterade i att vi lämnade en motion till socialdemokratiska partikongressen. Nu kan vi se att våra tankar och idéer har resulterat i en lagändring i socialtjänstlagen.

Anledningen till att vi ville ändra denna lag var att det finns många människor med spelberoende som staten uppmuntrade till. Även den illegala spelverksamheten var svår att bedöma. Statistik om spelberoende visade att en halv procent av alla svenskar hade stora problem att det klassades som ett spelberoende.

Ett spelberoende innebär en personlig tragedi, men även anhöriga och familjen drabbas. Det uppkommer olika problem, bland annat bedrägeri med kreditkort, misshandel, skilsmässor och så vidare. Människor spelar bort alla sina pengar och anhörigas levebröd. På grund av detta drabbas först och främst barn och kvinnor.

Nu kan socialnämnder ta ansvar och gå in och hjälpa till via vård och rehabilitering, så att de med spelmissbruk kan komma tillbaka till ett värdigt liv gentemot vad den gamla lagen sade.

Hüseyin Mirza Karagöz (S)

regionpolitiker

Jan Kennart Claesson (S)

aktiv socialdemokrat

Debatt