Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ge friheten tillbaka – rädda assistansen

Regeringens stopp för tvåårsprövningarna av personlig assistans räcker inte, menar Liberalernas Suzanne Åkerlund och Lovisa Aldrin i Halmstad. I morgon söndag medverkar Liberalerna på Stora torg i Halmstad på Internationella Handikappdagen för att försvara assistansen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt HP 2/12. Frihetsreformen ”Personlig Assistans”, en tänkt möjlighet att de som har omfattande funktionsnedsättningar också ska kunna leva som andra, har steg för steg smulats sönder. Reglerna för rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har fråntagits sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar. Anhöriga och de funktionshindrade själva har larmat, vi i Liberalerna har fört deras larmande vidare – och för några veckor sedan larmade till och med Försäkringskassan själv, att dess egna regeltolkningar blivit så stränga att det kan leda till ”svåröverskådliga konsekvenser”. Regeringen föreslår nu en tillfällig lag med ett stopp för de så kallade tvåårsomprövningarna för dem som har personlig assistans. Det är bra, men det räcker inte.

För alla de drygt 1200 personer som redan fått sin assistans indragen förändrar regeringens nya besked inte ett dugg. Det förändrar inte heller något för dem som ansöker om assistans för första gången. De personerna är fortfarande ofta hänvisade till hemtjänst och hemsjukvård, som är något helt annat än assistans. En del får helt lita på hjälp från sina anhöriga.

Liberalernas krav är solklart: Regeringen måste ge nya direktiv till LSS-utredningen. De nya direktiven ska innebära att LSS-utredningen får i uppdrag att föreslå hur lagen kan förtydligas, moderniseras och komma fler till del. Fokus ska vara på goda levnadsvillkor, självständighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning – inte på minskade kostnader inom den statliga assistansersättningen. Ansvarig minister, Åsa Regnér (S), har ett gyllene tillfälle att göra om och göra rätt. Statsrådet sitter nämligen som bäst och skriver på regleringsbrevet som ska styra Försäkringskassan under 2018.

Vi liberaler har ett konkret förslag till ministern. Skriv in två meningar med uppdrag om att ”myndigheten ska aktivt bidra till att öka måluppfyllelserna med insatserna enligt LSS så att personer med omfattande funktionsnedsättningar får möjlighet att leva som andra och att uppnå goda levnadsvillkor. Myndigheten ska utforma insatserna med respekt för den enskildes integritet och självbestämmanderätt och insatserna ska anpassas till mottagarens individuella behov”.

Liberalerna vill ge alla människor rätt att leva sina liv, inte bara överleva. LSS – leva som svensson.

Suzanne Åkerlund (L),

avgående kommunråd Halmstad

Lovisa Aldrin (L),

tillträdande kommunråd Halmstad

Debatt

MEST LÄST