Felaktiga fakta i regeringens förslag

Halländska riksdagsledamoten Jenny Petersson (M), från Halmstad, menar att regeringen är inne på helt fel väg när det gäller privata sjukförsäkringar.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 20/5. Regeringen vill införa begränsningar vad gäller privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård. Den proposition som nu ligger på riksdagens bord bygger på felaktiga påståenden och analyser och därför kommer vi att stoppa den.

Sjukfrånvarons utveckling är oroande. Inflödet i sjukförsäkringen ökar samtidigt som långtidssjukskrivningarna blir allt fler. Regeringen har avskaffat incitament för rehabilitering och att komma tillbaka i arbete. Detta samtidigt som konkreta åtgärder uteblir för att komma till bukt med ojämlik vård, växande köer och otillräcklig rehabilitering. I stället föreslår regeringen ytterligare en skattesmäll som varken gynnar vården eller patienten.

ANNONS

Eftersom svensk hälso- och sjukvård i alltför hög grad präglas av långa köer och bristande tillgänglighet har flera arbetsgivare valt att teckna en privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. I Sverige har 650 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring, omkring 470 000 av dem tecknas av arbetsgivare för sina anställda. Människor känner ett behov av ökad trygghet om de skulle bli sjuka eller behöver rehabilitering för att komma tillbaka till arbete samtidigt som arbetsgivare inte har råd att förlora kompetens.

Ett vanligt felaktigt påstående från vänsterkanten är att försäkringspatienter tränger undan patienter från den offentligfinansierade vården. De privata vårdgivarna ska leverera de volymer som är avtalade med landstingen. Därefter kan de ta emot försäkringspatienter. En annan sak som ofta glöms bort i debatten är att sjukvårdsförsäkringen tar en del av specialistvården och därmed belastas inte vår gemensamma offentligfinansierade vård. Detta bland annat genom att arbeta förebyggande med hälsotjänster och rehabilitering.

Regeringen, som tidigare har pratat om arbetsgivarnas ansvar för att hålla sin personal frisk, ger nu en skattesmäll till nästan en halv miljon svenskar. I stället borde det ligga ett intresse i att uppmuntra fler arbetsgivare att vara intresserade av att hålla sin personal frisk och bidra till låga ohälsotal och sjukskrivningar. Tillgången till landstingsfinansierad vård blir inte sämre av att det finns sjukvårdsförsäkringar som komplement. Det finns större utmaningar att ta sig an än kompletterande sjukvårdsförsäkringar.

ANNONS

Flera remissinstanser har påpekat att det inte finns ett behov av denna lagstiftning som regeringen går fram med. Lagrådet tillstyrker inte ens förslaget utan kritiserar det och menar att lagstiftningen inte behövs. Regeringen själva har inte heller kunnat presentera fakta och underlag som visar att undanträngningseffekter finns till följd av privata sjukförsäkringar.

Det är dags för regeringen och ansvarig minister Annika Strandhäll (S), att fokusera på och möta de utmaningar som hälso- och sjukvården står inför med exempelvis personalflykt, kvalitet och tillgänglighet.

Jenny Petersson (M),

riksdagsledamot Halland

Debatt

ANNONS