Ett kulturarvsår för invånarna i Hallands län

Kulturarvet är viktigt för oss och en betydande del av arbetet med att bevara och tillgängliggöra det utförs av frivilliga, skriver riksantikvarie Lars Amréus och Mats Djurberg, generalsekreterare för Svenska Unescorådet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt 26/4. När det kommer till kulturarv sticker vi i Sverige ut. Svenskarna ägnar sig åt kulturarvet i betydligt högre grad än Europas befolkning i genomsnitt. Det gäller även i Halland.

Kulturarvet är viktigt som källa för kunskap, bildning och upplevelser. Genom att relatera till spåren som format vårt samhälle skapar vi perspektiv på vilka vi är och det samhälle vi lever i.

Inom hela EU uppmärksammas nu den potential kulturarvet har för att skapa ökad förståelse mellan människor. EU har därför utsett 2018 till Europaåret för kulturarv, i Sverige samordnat av Riksantikvarieämbetet.

ANNONS

Inför året lät EU-kommissionen göra en undersökning av européernas förhållande till kulturarv.

Den visar att Sverige inte är landet lagom. Här ägnar vi oss dubbelt så ofta som Europas genomsnitt åt kulturarvet. När Riksantikvarieämbetet tillsammans med SCB undersökte hur viktiga historiska platser är för människor i Sverige visade det sig att människor, oavsett bakgrund, i hög utsträckning är intresserade av att lära sig mer om historiska platser i sitt närområde.

Kulturarvet är alltså viktigt för oss och en betydande del av arbetet med att bevara och tillgängliggöra det utförs av frivilliga. Runt om i Sverige har vi sett hur ideella krafter inom exempelvis hembygdsrörelsen kunnat erbjuda kulturupplevelser för såväl fastboende som besökare.

Ur Hembygdsrörelsens senaste årsstatistik kan man utläsa att Hallands läns över 90 hembygdsföreningar uppskattningsvis anordnat närmare 2 400 arrangemang med sammanlagt över 110 000 besökare under 2017. En imponerande verksamhet.

Sveriges kulturarv är också en del av det globala kulturarvet. I Sverige har Unesco utsett 15 världsarv som vi åtagit oss att för all framtid förvalta och förmedla, liksom sju arkiv och dokument listade som världsminnen. Det handlar om arv av vetenskap, arkitektur, ekonomi, tillverkning, kommunikationer och natur. Halland kan här ståta med det unika världsarvet Radiostationen Grimeton.

ANNONS

Många lokala aktörer arrangerar aktiviteter under Europaåret runt om i Sverige. Till exempel deltar Grimeton i Europaåret med firandet av industriarvsdagen ”Work it out” den 1 maj liksom Varbergs fästning och Halmstads slott som båda firar 400 år i år.

Mest brukar ske på Kulturarvsdagen den 7–9 september. Vi hoppas att alla tar chansen att utforska och själva bidra till det rika kulturarvet under Europaåret för kulturarv 2018.

Lars Amréus

riksantikvarie

Mats Djurberg

generalsekreterare Svenska Unescorådet

Debatt

ANNONS