Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Efter jul ska vi utvärdera biljettsystemet

Ett nytt system med gratis biljetter till decemberkonserterna i S:t Nikolai kyrka ska utvärderas så att vi om det behövs kan förändra rutinerna till nästa år. Det skriver tre företrädare från Svenska kyrkan i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 29/12. Nu har musiken klingat ut efter den sista av decemberkonserterna i S:t Nikolai kyrka. Åtta konserter på mindre än tre veckor, från första advent till tre dagar före jul. Kyrkan har fyllts av julstämning, vackra toner – och tusentals människor. Tack alla besökare, som vill dela julens förväntan och glädje med oss!

För många har decemberkonserterna i S:t Nikolai kyrka blivit en tradition, ett självklart inslag i julförberedelserna. Besökstrycket har för varje år blivit allt större, och förra året blev situationen för kyrkvaktmästare och kyrkvärdar besvärlig att hantera. Stämningen var tidvis otrevlig utanför kyrkporten och i vapen-huset, till och med hotfull.

Som arbetsgivare har vi skyldighet att värna personalens arbetsmiljö, och dessutom måste vi följa de brandskyddsregler som gäller för kyrkan. Det går tyvärr inte att ta in hur mycket folk som helst, och vi vill att alla ska trivas och känna sig trygga i kyrkan.

I år införde vi därför ett system med gratis biljetter till de åtta decemberkonserterna. Biljetterna släpptes den 20 november och har kunnat hämtas på olika platser i Halmstad.

Information om detta gick ut i annonser i media, i flera olika inlägg på vår egen webb och sociala medier och uppmärksammades även redaktionellt av lokala medier. Biljetterna hade en strykande åtgång, och tog slut helt före lucia. En del biljetter har inte utnyttjats, det kan finnas många anledningar till det.

Vid varje konsert har vaktmästarna därför strax före start gjort en noggrann bedömning av hur fullt det är i kyrkan. Därefter har de släppt in väntande besökare, utan biljett. Vid alla konserter har samtliga som väntat till ”slaget” fått komma in.

Under de här veckorna har vi fått både ros och ris för biljettsystemet. En del har trots allt missat att det krävts biljett, några har vänt om och gått hem. Andra har uttryckt beröm för att de varit garanterade plats med sina biljetter. Vaktmästarna har haft en sund arbetssituation, liksom körledare som kunnat repetera in i det sista innan dörrarna öppnats. Vi vill uttrycka vårt särskilda tack till er som hört av er med er besvikelse. Era synpunkter är viktiga och många gånger konstruktiva.

Vi har bland annat fått frågan om varför vi inte dubblerat konserter med stort besökstryck. I år är adventstiden kort, och det har inte varit möjligt att få in mer i schemat – inte minst av hänsyn till körsångare som har ett ideellt engagemang.

Vi kommer att ta med alla olika synpunkter när vi utvärderar biljettsystemet efter julhelgerna. Finns det rutiner att förbättra kommer vi förstås att göra det inför nästa jul. Nu önskar vi alla körsångare, musiker, anställda – och framför allt alla konsert- och gudstjänstbesökare – en riktigt varm och god julhelg!

Magnus Aasa

kyrkoherde, Halmstads församling

Håkan Wallentin

arbetsledare, Centrumområdet

Bengt Björkman

kyrkorådets ordförande

Debatt